nlc.hu
Család

Marion Donovan, aki feltalálta az eldobható pelenkát

Elzavarták a gyártók az eldobható pelenka feltalálóját, Marion Donovant

Marion Donovan már az ötvenes évek elején előrukkolt az eldobható papírpelenka ötletével, ám a gyártók akkor még feleslegesnek találták az ötletet... Az amerikai feltaláló azonban nem csak a kisgyerekes anyák életét könnyítette meg.

Marion Donovan 1917-ben indianai Fort Wayne-ben született. Apja és nagybátyja esztergaüzemet vezettek South Bend-ben, ahol Marion fiatal korától kezdve sok időt töltött, mivel élénken érdeklődött az innovációk iránt. 

A philadelphiai Rosemont Főiskola angol irodalom szakán szerzett diplomát 1939-ben. Ezt követően New Yorkba költözött és a Vogue magazin szépségszerkesztő asszisztenseként dolgozott. Néhány évvel később feleségül ment James F. Donovanhez, akivel Connecticutban alapítottak családot.

A II. világháború után, már kétgyermekes anyaként a kisebbik lánya szövetpelenkáját, ruházatát és ágyneműit cserélgette folyton, amikor felötlött benne, hogyan lehetne megakadályozni a hagyományos pelenkák szivárgását. Leült a varrógépéhez és többszöri próbálkozás után, zuhanyfüggönyből elkészítette a szivárgásálló pelenkahuzatot. Az anyag és a speciális kialakítás az akkoriban már piacon lévő, hasonló célt szolgáló guminadrágokkal ellentétben nem csípte a babák bőrét és nem okozott kiütéseket. A találmányt, melyet csónakszerű szerkezete miatt Boaternek nevezett el, hamarosan tovább tökéletesítette: az általánosan használatban lévő biztosítótűk helyett biztonságosabb kapcsos rögzítést tett rá.

Marion Donovan

Marion Donovan (Forrás: invent.org)

Kigúnyolták, de ő forradalmasította a pelenkákat

Ötletes termékével ezt követően felkereste az összes jelentős gyártót, ám azok sorra, többen egyenesen gúnyolódva elutasították, ezért úgy döntött, maga fogja gyártani. 1949-ben a Saks Fifth Avenue végül elkezdte árusítani a Boatert, mely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. 1951-ben szabadalmaztatta a Boatert, majd még ugyanebben az évben eladta a cégét Keko Corporationnek. Ő maga ugyanis ekkor már egy másik innováción dolgozott: az eldobható pelenkán, mely szövet helyett erős, nedvszívó papírból készül. 

Újabb találmányával aztán ismét felkereste az ország összes szóba jöhető gyártóját, ám megint csak elutasításokkal szembesült. A döntéshozók többnyire azzal érveltek, hogy az eldobható pelenka nem praktikus és teljesen felesleges. Ehhez képest alig egy évtizeddel később Victor Mills egyértelműen felhasználta Donovan ötletét a világ első eldobható pelenkájának megalkotásakor.

Vállfa, fogselyem és egyéb találmányok

Donovan kedvét ez sem vette el a tanulástól és a további fejlesztésektől. 1958-ban építészi diplomát szerzett a Yale Egyetemen, az osztályában abban az évben vele együtt mindössze három nő végzett. 

Marion Donovan az otthonát mindig is az innováció terének tekintette, gyakorlatilag a háztartás volt a laboratóriuma. Mindig praktikusabb, a mindennapi életet megkönnyítő újdonságokban gondolkozott Élete során összesen húsz találmányt szabadalmaztatott, így többek között a zsebkendő- és a papírtörölköző-adagoló dobozt, az egyidejűleg 30 ruha tárolására alkalmas kompakt vállfát, illetve a kifeszített fogselymet. 

1998-ban hunyt el. 2015-ben beválasztották Nemzeti Feltalálók Hírességek Csarnokába.

via

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top