nlc.hu
Baba

Koronavírus-vakcina terhes nőknek

Terhes nők számára is biztonságos a Moderna és a Pfizer vakcinája

Egy friss kutatás szerint a várandós és szoptató nők számára is biztonságos és hatásos két koronavírus-vakcina.

A terhes és szoptató nők számára is biztonságos és hatékony a Pfizer és a Moderna koronavírus-vakcina. A nők a vírus elleni védelmet jelentő antitesteket a babáknak is átadják – írja az ABC News egy friss kutatás alapján.

A vizsgálatban részt vevő 131, gyermekvállalási korban lévő nő a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapta. Közülük 84-en várandósak voltak, 31-en szoptattak, 16-an pedig nem voltak terhesek. Kiderült, hogy az ellenanyag szintje ugyanakkora volt mindhárom csoportban.

A kutatás másik fontos megállapítása a védőoltás mellékhatásaira vonatkozik. Arra jutottak, hogy nincs szignifikáns különbség a mellékhatások terén a terhes és nem terhes nők között.

Terhes nő védőoltás kap a koronavírus ellen

Egy terhes nőt oltanak be a Pfizer/BioNtech koronavírus-vakcinájával Tel-Avivban, Izraelben 2021. január 23-án (Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Az is jó hír, hogy a beoltott kismamák szervezetében jelentősen magasabb volt az antitest szintje, mint azoknál a terhes nőknél, akik átestek a fertőzésen. A két vakcina nem teljesített egyformán, a Modernával oltott nők ellenanyag-szintje magasabb volt, mint Pfizerrel oltottaké.

A vakcina hatására termelődött antitestek jelen volt a köldökzsinórvérben és az anyatejben, ami arra utal, hogy az ellenanyagot a terhes- és szoptató nők át tudják adni a magzatnak, illetve az újszülöttnek. Azt még vizsgálják, hogy a gyerek milyen erős védettséget szerez így.

„Ennél megnyugtatóbb információ nem létezik jelenleg ebben a témában” – fűzte hozzá a vizsgálati eredményekhez Galit Alter, a kutatás szerzője.

Terhes nők a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top