nlc.hu
Család

Koronavírus elleni immunitással született kisbaba

Koronavírus elleni immunitással született a fertőzött anya kisfia

A nő a terhessége első trimeszterében kapta el a koronavírust, de felépült, kisfia pedig a koronavírus elleni védelmet nyújtó antitestekkel született.
Terhes anya szájmaszkban

A szingapúri Celine Ng-Chan márciusban kapta el a koronavírust, amikor 10 hónapos terhes volt. Szerencsére a nő felépült a fertőzésből, és a terhessége is komplikációktól mentes volt.

November elején aztán a nő egy egészséges fiút hozott világra. Amikor az orvosok jobban megvizsgálták a kis Aldrint, kiderült, hogy a csecsemő a koronavírus ellen védelmet jelentő antitestekkel született.

Bár Celine Ng-Chan és kisfia története jól alakult, továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogy mi történik a magzattal, ha az anya megfertőződik a koronavírussal. Az esetek többségében azonban az édesanya nem adja át a betegséget a gyereknek. Egy korábbi kutatásban hat terhes, koronavírus-fertőzött nőt és babáikat vizsgálták, és egy kivételével mindegyik gyerek szervezetében megjelentek az antitestek.

Vagyis jó esély van arra, hogy a magzatok passzív immunitást szereznek a Covid-19 ellen a méhben. Mindez nem példa nélküli, ugyanis a babák más fertőző betegségek ellen is képesek immunitást szerezni magzati életük során. Egy másik kutatás pedig arra jutott, hogy koronavírus elleni antitestek az anyatejjel átkerülhetnek a csecsemőkbe.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy születés után meddig tart az immunitás, de valószínűleg nem sokáig. Tisztázni kell azt is, hogy mi történik azokkal a babákkal, akinek az édesanyja még teherbe esés előtt kapta el a koronavírust.

(LadBible)

Terhesség a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top