nlc.hu
Aktuális

A koronavírus és a terhesség

A virológus szerint előbb-utóbb a kismamákat is oltani kell

Abortív hatása lehet a koronavírus okozta magas láznak, súlyos betegségnek.
oltás

Rusvai Miklós szerint a koronavírus a kismamákat sem kíméli: jelenleg 20 kismama van kórházban a Covid miatt és négyen lélegeztetőgépen. A virológust arról kérdezte az RTL Híradó, hogy milyen hatással van a magzatra és az édesanyára a koronavírus.

A fertőzés önmagában a magzatra olyan értelemben nem veszélyes, hogy a placentán nem megy át, tehát a magzatot elvileg nem fertőzi meg a vírus, de mivel az anya szervezetét nagyon súlyosan igénybe veszi, sajnos a magas láznak, a súlyos betegségnek abortív hatása lehet abban az esetben is, ha a magzat nem károsodik. Tehát ebből a szempontból mindenképpen veszélyben vannak a terhes kismamák is. Mindezek tudatában úgy gondolom, előbb-utóbb nálunk sem lehet elkerülni azt, hogy a terhes kismamák oltása is megkezdődjön, hiszen mindennél fontosabb a magzat védelme és azok, akik terhesek, úgy tűnik, nincsenek védve a fertőzés ellen” – figyelmeztetett a szakember.

Azt, hogy a csecsemőkben, újszülöttekben is ki lehet mutatni az ellenanyagot, a virológus így magyarázta: “Ez csak azt jelenti, hogy az anyai szervezetből védettség jut át az újszülöttekbe, és ez egy ideig védi a szervezetüket a vírusfertőzés ellen.”

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top