nlc.hu
Baba

4 jó tanács iskolakezdésre a járványszakértőtől

4 tanács a járványszakértő apukától: ő így küldi iskolába a gyerekeit

John Brownstein amerikai epidemiológus négy tanácsot osztott meg a szülőkkel az iskolakezdéssel kapcsolatban.
Koronavírus az iskolában

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy lesz negyedik hulláma a koronavírus-járványnak, ezért a szülők aggódva várják a jövő héten kezdődő iskolai tanévet. Az ABC News ezért megkérdezte Dr. John Brownstein epidemiológust, a Bostoni Gyermekkórház kétgyermekes innovációs vezetőjét, hogy ő hogyan készül az iskolakezdésre. Nyilván nem ugyanolyan a helyzet Magyarországon és az Egyesült Államokban, de érdemes megfogadni a tanácsait. 

A szakember szerint megmaradhat a jelenléti oktatás, de továbbra sem szabad lebecsülni a vírust, mert a helyzet gyorsan megváltozhat. Úgy gondolja, hogy nincs egy általános recept, mindig az adott helyzetre kell megoldást találni, ami rugalmasságot követel, de szerinte el lehet érni, hogy jó évük legyen a gyerekeknek.

Íme az amerikai epidemiológus 4 tanácsa az iskolás gyerekek szüleinek:

1. A gyerekek viseljenek maszkot

Brownstein 10 és 11 éves gyerekeinek iskolájában az oltástól függetlenül minden diákot és pedagógust arra kérnek, hogy viseljenek maszkot. A szakember szerint nemcsak a fertőzés kockázata miatt van erre szükség, hanem arra is gondolni kell, hogy így nagyobb eséllyel lehet elkerülni a digitális oktatást.

2. Párbeszéd az iskolával

Minél előbb érdemes tisztázni a járványügyi szabályokat az iskolával, a szülők pedig kérdezzenek rá a legfontosabb dolgokra: milyen szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mikor és hol vehetik le a gyerekek a maszkot, lesznek-e nagyobb rendezvények, megfelelő-e a szellőztetés, a diákok és a tanárok milyen arányban vannak beoltva.

3. Ne fertőtlenítsd a bevásárlást és az otthoni felületeket!

Brownstein szerint fölösleges azon stresszelni, hogy bevásárlás után minden egyes terméket fertőtlenítsünk, mint ahogyan a járvány kezdetén sokan tették. Ma már tudjuk, hogy a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, más módon jóval kisebb a fertőzés esélye. Inkább figyeljünk a maszkviselésre, a szellőztetésre, és kerüljük a tömegrendezvényeket.

4. Maradj rugalmas és optimista!

Az iskolakezdésben sok tényező egyesül: vigyázni kell a gyerekek, a szülők, tanárok egészségre, miközben mindenki annak örülne, ha normális mederben zajlana az oktatás, hiszen a gyerekeknek be kell fejezniük a tanévet, a szülőknek pedig dolgozniuk kell. Ezek között kell egyensúlyozni, vélekedik az epidemiológus, aki szerint nem lehet félelemben élni. Törekedjünk arra, hogy normális lesz az előttünk álló tanév, de tegyünk is meg mindent érte. Közben viszont készüljünk fel és legyünk rugalmasak, mert nem biztos, hogy ez így is lesz.

(Kiemelt kép: Pexels/RODNAE Productions)

Iskolakezdés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top