nlc.hu
Iskolakezdés

Iskolakezdési kiadások: ruhák, cipők

Tízezrek mehetnek el cipőre, ruhára – augusztus mumusa, az iskolakezdés

Hogyan ne legyen anyagi csőd az iskolakezdés? Anyukák osztották meg tippjeiket.

Súlyos tízezrekbe kerülhet az iskolakezdés, nemcsak a tanszerek vagy az iskolatáska, de a gyerekruhák és cipők is sokba kerülnek. A KSH 2019-es adatai szerint egy érintett háztartás átlagosan 25 649 forintot költ gyerekenként az iskolakezdésre, amiből tornaszerekre, ruhára és cipőre az összes kiadás csaknem 40 százaléka megy el. Abból a pénzből van, ahol egy pár cipőt sem lehet megvenni. Hogyan spóroljunk, hogyan hozzunk ki jó áron a ruha- és cipővásárlást az iskolakezdésre készülve?

Juditék nagyobbik lánya tavaly kezdte az általános iskolát, az első év tapasztalatai alapján is úgy látja, érdemes hónapokkal előre gondolkodni, ha a gyerekek ruháiról van szó. „Épp tegnap vettem meg a vastagabb, bolyhos belsejű őszi-téli leggingseket. Mert most vannak. Tavaly szeptemberben a nagy, üres boltokkal találkoztam, így most már résen voltam, mikor hoznak árut. Akciókat pedig alapvetés, hogy figyelem, mind a leárazásokon, mind a szezonális kínálatokat kihasználva sok ezer forintot lehet spórolni. A gyerek pedig úgyis belenő előbb vagy utóbb.”

Mi minden kellhet iskolakezdésre?

Ha épp méretváltásban van a gyerek, elég sok dolgot szükség lehet beszerezni:

  • ünneplő ing/blúz, nadrág/szoknya
  • 2-3 farmer, vagy leggings
  • 4-5 póló 
  • 2-3 pulóver, kardigán
  • lányoknak 2-3 szoknya, egyrészes ruha, ha szereti őket
  • átmeneti kabát
  • sapka, sál
  • zokni, alsónemű
  • tornaruha
  • ünneplő cipő
  • tornacipő
  • utcai cipő
  • kisiskolásoknak benti váltócipő
  • ha jár sportolni, az edzésekhez szükséges felszerelések, ruházat

„Ovi- és sulikezdés előtt tervezem átnézni a teljes ruhatárat, mert a nyár alatt bizony sokat nőttek a gyerekek. Ehhez mindenképp nyugodt idegrendszerrel és kipihent gyerekkel érdemes nekiállni – mondja Orsi, két kisfiú anyukája. – Nyár végén figyelni szoktam a fast fashion boltok akcióit, ha olyat látok, már a következő szezonra megveszem. Ezért már vannak eltéve olyan darabok, amiket egy évvel előre megvettem. Jó dolog az is, ha van olyan ismerős anyuka, akitől szép állapotú, újszerű ruhákat töredék áron át tudsz venni. Jelenleg három táska ilyen ruha vár rám, hogy átnézzem. Tornafelszerelést nagyobb sportboltban tervezek beszerezni. Több hazai gyerekruhákat készítő vállalkozó olyan ruhákat is készít, amiket saját gyerekeinél szerzett tapasztalatok ihlettek. Ilyen például a térdrésznél megerősített leggings, érdemes ebből is néhányat beszerezni. Ha valami elmaradt, nem szoktam kétségbeesni, szeptember elején beszerzem a hiányzó dolgokat.”

Te jó ég, mennyibe kerül az iskolakezdés!

A KSH adatai szerint tornaszerre, ruhára és cipőre költjük a legtöbbet iskolakezdéskor (Fotó: Getty Images)

Veráéknak négy gyerekük van, akik közül hárman már iskolások, a legnagyobb 13 éves, így a témában, mondhatni, profiknak számítanak. „Mindig előre vesszük meg a ruhákat, és év közben is teszünk félre pénzt minden tervezhető, nagyobb kiadásra, így az iskolakezdésre is. A márkák nálunk szerencsére nem számítanak a gyerekeknek, de a környezetünkben azt látjuk, hogy kistiniknél már gyakori, hogy beleszólnak a vásárlásba, próbálják presszionálni a szülőket ilyen vagy olyan márkás holmi megvásárlására.

A kisebb gyerekek van hogy megöröklik a ruhákat, az ünneplő ruhák tipikusan ilyenek, azokat úgyis keveset hordják. Cipőkből is megvesszük a nagyobbat előre, ha olyan akció van. Ahol lehet, spórolunk, így is több tízezer forint az iskolakezdés, máshogy nem megy. Hitelt semmiképp sem veszünk fel ilyen célra, inkább félreteszünk, meggondoljuk, mit veszünk. Turkálóban ettől függetlenül nem vásárolunk, de online piactereken rendszeresen veszünk használt ruhát. Rokonoktól is van, hogy kapunk ruhákat, azok is nagyon hasznosak. Csak azt vesszük meg teljes áron, amit mindenképp muszáj azonnal megvenni, és nem tudjuk másként beszerezni.”

Az akcióvadászat népi sport a szülők körében, amit a ruhamárkák online kínálata is leegyszerűsít. „Az elmúlt évben szinte teljesen leszoktam a bolti ruhavásárlásról, a gyereknek legalábbis a legtöbb cuccát online áruházakból szereztem be. Ezek többségét is leárazások idején veszem meg, egy méretet előre simán, ha megéri. Így általában féláron veszek meg mindent, turkálóba éppen ezért nem szoktam menni – meséli Judit. –  Egyébként nagyon érdekes, hogy a fast fashion márkák minden vackot gyártanak, de normális fehér blúzt a gyereknek elvétve sem lehet találni, az itthoni webshopokban legalábbis nem. Most, iskolakezdésre már csak ez hiányzik, az évnyitós blúz. Lesz vele még pár köröm a boltokban.”

A cipő már kevésbé egyszerű történet, hisz bámulatos képességük van a gyerekeknek rá, hogy hirtelen átnőjék, kinőjék a gondosan, előre megvásárolt lábbeliket. Ráadásul esetükben a talp kialakítása, a minőség is fontos tényező – ezek növekedésével pedig együtt emelkednek az árak is. „Szükség van utcai cipőre, benti cipőre, váltócipőre, tornacipőre, kisebb vagyon, mire mindent megveszek – mondta el Orsi. – Nálam a cipő az, amire háklis vagyok, ezekből újat veszek mindig, így sokszor a legnagyobb kiadás a lábbelik esetében keletkezik.”

„Nálunk most kezdi az iskolát a lányunk, ez cipővásárlással nem jár, szerencsére még jó a lábára a tavaszi. Tornaórára cipő azonban így is kell, és egy benti váltócipő is. Márkásat tornacipőből nem veszünk, nem hinném, hogy Nike vagy Adidas kellene tornaórára, de sportboltból választjuk, így bízom benne, hogy megfelel majd a célra. A váltócipő már más kérdés, hisz a legtöbbet az lesz rajta, még nem tudom, milyet és mennyiért vegyek – mondta el Zsuzsa. – Máskülönben a cipőket mindig az adott szezonra vásárlom meg, főként igaz ez a téli csizmára vagy a nyári szandálra, amit ha átnő, elég nagy bosszúság.” 

Hamarosan becsengetnek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top