nlc.hu
Baba

Sokáig kimutathatók a koronavírus elleni antitestek az anyatejben

Fontos információ derült ki arról, meddig mutathatók ki a koronavírus elleni antitestek az anyatejben

A kutatók fertőzésen átesett és oltott anyáktól vett mintákat is vizsgáltak.

Egy új tanulmány szerint a szoptató nők anyatejében 10 hónappal a koronavírus-fertőzés után is kimutathatók a vírus ellen termelt antitestek. Ez pedig azért fontos, mert a szoptatás így védelmet biztosít a csecsemőknek, illetve úgy vélik, ezen antitestek felhasználhatók a súlyos állapotban lévő betegek kezelésére, írja a Guardian.

„Annak ismerete, hogy vannak-e antitestek az anyatejben, és mennyi ideig nyújtanak védelmet a fertőzés után, vagy hogy melyik vakcina adja a legjobb védelmet a csecsemőnek, mind nagyon fontos információ” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Rebecca Powell, a New York-i Mount Sinai Kórház munkatársa. 

Powell és csapata a kutatáshoz 75 olyan édesanyától vett mintát, akik korábban elkapták a vírust, és 88%-uknál az anyatej tartalmazott immunglobulin A nevű antitestet. Az anyatejben lévő antitestek (immunglobulin A, igA) részben különböznek attól az antitesttől (immunglobulin G, igG), amelyet az oltás vált ki. Előbbi a csecsemők légző- és bélrendszerének nyálkahártyájához tapad, megakadályozva a vírusok és baktériumok bejutását. 

A kutatók a különböző vakcinák hatását is megvizsgálták: a Modernával és Pfizerrel oltott nők esetében 87%-uknál volt kimutatható igG-antitest, míg Modernánál 71%-uknál, Pfizernél 51%-uknál mutattak ki igA-antitestet az anyatejben. Ezek a számok a Johnson&Johnson-vakcináknál jóval kisebbek voltak, 38%-uknál találtak igG-antitestet, az anyatejek 23%-ában volt igA-antitest. A csapat most az AstraZenecát vizsgálja.

(via Telex)

kisbaba

Fotó: Sarah Chai/Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top