nlc.hu
Baba

A babamasszázs jótékony hatása

Életmentő lehet a babamasszázs a koraszülötteknél

A babamasszázs sok országban ősi hagyomány, és kutatások bizonyítják, hogy sokat segít a csecsemő fejlődésében.

Dél-Ázsiában évszázados hagyomány, hogy a csecsemőket születésüktől fogva rendszeresen masszírozzák. Ez nem csak az szülő-gyerek kapcsolatot építi, hanem tudományosan bizonyított tény, hogy pozitív hatással van a baba egészségére, különösen ha koraszülöttekről van szó – olvasható a BBC cikkében.

„A bőr a test legnagyobb szerve, de gyakran lebecsüljük, mennyire fontos a bőrápolás az általános egészség szempontjából” – mondta Gary Darmstadt, a Stanford Egyetem orvosi karának újszülöttekkel és fejlődésükkel foglalkozó professzora.

Darmstadt korábbi bangladesi és indiai utazásai során megfigyelte, hogy az anyák és a nagymamák sok időt töltenek az újszülöttjeik masszírozásával, ezért elkezdte az évszázados gyakorlatot tanulmányozni.

Babamasszázs

Közös babamasszázs egy buddhista meditációs központban Bangkokban, Thaiföldön (Fotó: Thiti Wannamontha / Bangkok Post via AFP)

A professzor és munkatársai 497 naponta masszíroztak, koraszülött babát vizsgáltak 2008-ban egy bangladesi kórházban, és arra jutottak, hogy az ősi gyakorlat életet menthet.

Azt láttuk, hogy körülbelül 40 százalékkal csökkent a fertőzések, és 25-50 százalékkal a halálozás kockázata

– közölte Darmstadt, és a kutatások szerint a masszázs segíti a babák súlygyarapodását is, ami koraszülöttek esetében kulcsfontosságú.

Tiffany Field, a Miami Egyetem orvosi karának professzora – aki csecsemőmasszázsra specializálódott – azt javasolja, hogy a szülők már születés után kezdjék el masszírozni a csecsemőjüket. Figyelmeztetett, hogy a megfelelő technika nagyon fontos, nem szabad túl erősen masszírozni, de az sem jó, ha túl óvatosak vagyunk, mert azoknak a mozdulatoknak nincs terápiás hatásuk. Ezért az a legjobb, ha egy szakember tanácsát kérjük a babamasszázs alapjainak elsajátításában.

Koraszülött babák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top