nlc.hu
Baba

Könyvajánló: a kamaszok mentális egészsége

Minden kamasznak kellene egy „stresszvödör”!

Dr. Tina Rae pszichológus Az is oké, ha nem minden oké című könyve minden fontos területet érint, ami a kamaszok lelki egészségéhez tartozik, mint például a stressz, a szorongás, a testkép- vagy a táplálkozási zavarok.

„Ami nem oké, az az, amikor eltitkoljuk a gondjainkat, mert ez rosszul hat a mentális egészségünkre” – írja le a mentális egészség egyik kulcsát dr. Tina Rae pszichológus Az is oké, ha nem minden oké című könyvben. A témákat közben olyan képi megjelenítéssel dolgozza fel, ami hatékonyabban megfogja egy kamasz figyelmét is, mint ha csupán folyó szöveget kellene olvasnia. Az Az is oké, ha nem minden oké című könyv egy útmutató, ami a pozitív szemléletet használva igyekszik segíteni a kamaszokat az önismeret és mentális egészség felé vezető úton. Elmélet és gyakorlat is bőven akad a könyvben ahhoz, hogy tudatosabban keressék és használják a fiatalok a kiegyensúlyozott élethez szükséges adalékokat.

A 17 éves lányommal együtt olvastuk el a könyvet, és amikor megkrédeztem, melyik részeket érezte leghasznosabbnak saját magára nézve, kiemelte a „stresszvödör” feladatot a Stressz fejezetből és a „minden test jó test” üzenetet a Testkép fejezetből. A stresszvödör így néz ki: „Képzeld azt, hogy a fejed egy vödör, amelyben víz van. A víz jelképezi a stresszt. Most gondolj bele, mi történne, ha folyamatosan ömlene a vödörbe a víz, te pedig semmit sem tehetnél ellene. Egy idő után megtelne és túlcsordulna.” A lányom szerint a stresszvödrös problémához ajánlott konkrét feladatok és ötletek azóta is eszébe jutnak éles helyzetekben, amikor például az iskolában azt érzi, hogy túl sok már a megoldandó probléma – ez pedig a tudatosságnak egy új szintje, amire a kamaszoknak is nagy szükségük van, hogy a mostani, elvárásokkal teli világban elnavigáljának a lelhető legkevesebb lelki sérüléssel.

Olvass bele!

Kamaszok mentális egészsége
Megnézem
Összes kép (3)

A „minden test jó test” üzenetet pedig minden háztartásban jól látható helyre ki kellene plakátolni, teljesen függetlenül attól, hogy van-e kamasz gyerek otthon. „Minden test jó test! Az emberek kicsik és nagyok, vékonyak vagy gömbölydedek… mindenki más testi jellemzőkkel és képességekkel rendelkezik… és ezeket az eltéréseket tisztelni és értékelni kellene – ezek tesznek bennünket EGYEDIVÉ.” Az uniformizálás felé törekvő divatvilág, a közösségi oldalak és influenszerek hatása is az, hogy ez az üzenet valahogy nem jut el a kamaszokhoz, áhítoznak a tökéletes test után, ami egyáltalán nem létezik. A könyvben a gyakorlatok segíthetnek abban, hogy ezt a külső nyomást tompítsák és arra buzdítja a fiatalokat, hogy a külső megerősítések hajhászása helyett inkább befelé figyelve szeressék meg a testüket.

Vedd komolyan a kamaszt!

„A serdülőkor egy nagyon intenzív szakasz a legtöbb fiatal életében, és itt ugyan tűnhet úgy, hogy apróságon, kis jelentőségű dolgon drámáznak, hisztiznek, úgy gondolom, az ő szemszögükből ezek fontos, jelentőségteljes vagy megrázó élmények” – világított rá Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó, hogy mi zajlik a kamaszok lelkében.

Kamaszok mentális egészsége

Az is oké, ha nem minden oké (Kép: HVG Könyvek Kiadó)

A könyv felépítése egyszerű, átlátható, minden fejezet felvet egy mentális problémát, amivel a fiatalok így vagy úgy általában szembesülnek, és rögtön megoldást, segítséget is nyújt konkrétumokkal a problémára. A megoldásorientáltság és tömör, pontos, nem rétestésztává nyújtott magyarázatok a könyvet jól fogyaszthatóvá teszik, és akár úgy is lehet használni ezek miatt, hogy nem elejétől a végéig olvassuk, hanem az adott, épp aktuális problémát keressük ki belőle. Nem egyszer olvasandó könyvről van tehát szó, hanem egy olyan gyakorlati támaszt nyújtó tudástárról, amit évekig használhat a kamasz a saját lelki egészsége érdekében.

„Mindenkinek támogatásra van szüksége a mentális egészsége megőrzéséhez és az élet hullámvölgyeinek kezeléséhez. Ez nem a gyengeség jele. Büszkék lehetünk arra, ha képesek vagyunk támogatást találni és elfogadni a segítséget azoktól, akiknek fontosak vagyunk. Aki segít nekünk, attól mindig tanulhatunk, és biztonságban érezhetjük magunkat mellette. Soha ne félj segítséget kérni!”

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlunk filmeket is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top