nlc.hu
Szabadidő

Könyvek a Netflix sorozatok mögött

5 könyv, amit olvass el előbb, aztán nézd meg a Netflixen

Ha te is azt az elvet vallod, hogy „előbb jöjjön a könyv, majd a könyvből készült film vagy sorozat", akkor ez az ajánló neked szól!

A filmforgalmazók és a streamingszolgáltatók az utóbbi években szívesen dolgoznak át a vászonra regényeket, legyen szó krimikről, gyerekmesékről vagy éppen fantasy történetekről. És akárki akármit mond, nincs is ezzel baj. Hiszen könyvet olvasni jó dolog, aztán a könyvből készült filmet vagy a sorozatot megnézni pedig még jobb. Főleg akkor, ha jó volt az olvasásélményünk.  A Netflixen most több olyan film és sorozat is tarol, ami előzőleg regényként jelent meg. Összegyűjtöttünk néhány könyvet, amit nagyon jó elolvasni, utána pedig megnézni a belőle készült alkotást is. 

A gesztenyeember 

A skandináv krimik népszerűsége évek óta töretlen a könyvpiacon. Elég csak a Q ügyosztály könyvekre és a belőlük készült filmekre (Palackposta, Fácángyilkosok, Nyomtalanul) gondolni. Søren Sveistrup dán forgatókönyvíró neve nem ismeretlen hazánkban sem, hiszen ő írta a Killing (Egy gyilkos ügy) forgatókönyvét, de a dán írót mostanság A gesztenyeember című regénye miatt keresik.

A könyv, akárcsak a belőle készült sorozat egy rémes gyilkossági ügyről szól, ahol a holttest mellett egy bizarr gesztenyefigurát találnak a nyomozók. A gesztenyeemberen megtalálják az egy évvel ezelőtt eltűnt dán politikus lányának ujjlenyomatát, pedig azt az ügyet a hatóságok már sikeresen lezárták. Vajon életben van a lány, vagy csak véletlen egybeesés a gesztenyefigurák és a két eset? Thulin és Hess, azaz a két nyomozó megpróbálja felgöngyölíteni a szálakat, ám újabb és újabb gesztenyefigurák jelennek meg, és az áldozatok is egyre tovább gyűlnek. A dán fővárosban játszódó krimi az utolsó képkockáig izgalmas és kellően vérfagyasztó, és nem csak a szörnyű gyilkosságok miatt… Mielőtt megnézed a sorozatot, előbb a könyvet olvasd el, mert sokkal többet megtudhatsz belőle a dán családokról és titkaikról. 

A gesztenyeember nyomozói

A gesztenyeember sorozat nagyon népszerű a krimirajongók körében (Fotó: Netflix)

Író: Søren Sveistrup 

Könyv: A gesztenyeember 

Kiadó: Scolar

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Matt Haig könyveinek népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy hazánkban az első kiadást szinte lehetetlenség beszerezni. A szerencsések, akik olvasták A fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyv első részét, azok tudják, hogy ennél szívmelengetőbb ünnepi történetet nehéz találni.

A könyvben megismerhetjük Nikolas, azaz a Télapó történetét, aki elképesztő kalandokba keveredik. Megtudhatjuk, hogy mennyire nem volt egyszerű gyerekkora a Mikulásnak, és arra is fény derül, hogy miért nem öregszik, és honnan ered a Télapó legendájának története. A varázslatos karácsonyi történet nemcsak egy egyszerű gyerekmese, hanem a felnőtteknek is bőven tartogat tanulságot és rádöbbenést. A Netflix karácsony előtt egy hónappal (november 24-én) mutatja be a regényből készült egész estés családi filmet. A Mikulás-eredettörténetben olyan színészek szerepelnek, mint Maggie Smith (a Harry Potter filmek McGalagony professzora, Downtown Abbey) Kristen Wiig (Szellemírtók, Koszorúslányok, Wonder Woman 2.) Michiel Huisman (A Hill ház szelleme, A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság, Adaline varászlatos élete). 

Író: Matt Haig 

Könyv: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Kiadó: Kolibri Kiadó

Vaják

Decemberben jön a Vaják (The Witcher) második évada, amire a legtöbb rajongó pontosan két éve vár. Az Andrzej Sapkowski nyolcrészes regénysorozatából készített történet elképesztően sikeressé vált. A sorozat egy fiktív középkori világban játszódik, ahol Ríviai Geralt, a magányos szörnyvadász, Vengerbergi Yennefer, a varázslónő és Ciri, a cintrai hercegnő történetét követhetjük nyomon. Bár idén karácsonykor még csak a második évad érkezik, a Netflix annyira bízik a sikerben, hogy már a harmadik évadot is berendelte. A sorozat sikere kihatott a könyvekre is. A kiadó új borítóval a hatalmas érdeklődés és rajongói nyomás után a kiadó megjelentette az összes történetet. Ha szereted a fantasy regényeket, akkor olvasd el Andrzej Sapkowski regénysorozatotát, aztán ismerd meg a Henry Cavill főszereplésével megformált Vajákot. 

The Witcher plakát

A The Witcher (magyarul Vaják) sorozat főszereplője Rívai Geralt (Fotó: Netflix)

Író: Andrzej Sapkowski

Könyvek: Viharidő, Az utolsó kívánság, A végzet kardja, Tündevér, A megvetés ideje, Tűzkeresztség, Fecske-torony, A tó úrnője

Kiadó: GABO Kiadó

A Bridgerton család

A Squid Game (Nyerd meg az életed) című dél-koreai sorozat előtt a Netflix romantikus-kosztümös sorozata A Bridgerton család volt a streamingszolgáltató legnézettebb műsora. Ráadásul, aki szerette az első évadot, az örülhet, mert Julia Quinn regénysorozata nyolcrészes, így ha fennmarad az érdeklődés, akkor érkezhet a többi évad. A könyvsorozatban – akárcsak A Bridgerton család első évadában – Daphne Bridgerton szerelmi életét ismerhettük meg, a második rész viszont majd a jóképű Anthony Bridgerton kalandjait mutatja be.

A Netflix nemrég megosztotta a rajongókkal, hogy elkészült A Bridgerton család című sorozat második évada, de azt csak 2022-ben láthatjuk majd valamikor. Addig is van időnk belevetni magunkat a romantikus regények világába Julia Quinn könyvei által. Ahogy a sorozat, úgy a könyvek is erotikával és szellemes szerelmi civódásokkal vannak teletűzdelve, miközben az adott karaktert és viszonyait megismerjük. Anthony szerelmi története sok váratlan (és kellően túlfűtötten erotikus) fordulatot tartalmaz, ráadásul könnyen fogyasztható, úgyhogy amíg várakozol a második évadra, gyorsan elolvashatod könyvben is.

Író: Julia Quinn

Könyvek: Mr. Bridgerton csábítása (Bridgerton család második kötete)

Kiadó: GABO Kiadó

Locke & Key – Kulcs a zárját 

A képregények kedvelőinek is hoztunk egy (könyv)sorozatot, aminek a második évada nemrég került fel a Netflixre. A horror nagymesterének, Stephen King fia (Joe Hill) által megálmodott történet a titokzatos Locke családról szól. Az ódon birtokra hazaköltöző Locke-ék kénytelenek a Kulcsházban élni, ami hemzseg a különös erővel bíró kulcsoktól és a hozzájuk tartozó ősi kapuktól. A kulcsok különböző világot nyitnak meg a család számára, és néhol a hátborzongató valóság súlyos titkokat rejt. Miközben a három testvér (Body, Kinsey és Tyler) próbálja feldolgozni a múlt eseményeit, a jelenben is rengeteg félelmetes szembenézés vár rájuk.

A Kulcs a zárját című képregény Gabriel Rodriguez gyönyörű ábrázolásában igazi mestermű lett, így érdemes a sorozat előtt átlapozgatni a köteteket. A második kötetben, akárcsak a második évadban, még több a kulcs, és egyre szövevényesebb a történetet is, ami egy katasztrofális végkifejlet felé robog. Vigyázat! A sorozat után azonnal rohanni fogsz, hogy megtudd, hogy hogyan végződik majd a könyv harmadik része. Mi szóltunk! 

Kulcs a zárját 2. része képregényen

A Kulcs a zárját sorozatot egy képregény által vitték vászonra (Fotó: Netflix)

Író: Joe Hill (képregény rajzolója Gabriel Rodriguez) 

Könyvek: Kulcs a zárját 2. 

Kiadó: Fumax

Kiemelt kép: Netflix

Ezeket is olvasd el: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top