nlc.hu
Baba

Tudnivalók a lázcsillapításról

Öt dolog, amit szülőként tudnod kell a lázcsillapításról

A gyermekorvosokhoz sok esetben fordulnak a szülők a gyerek láza miatt, ezért érdemes a lázcsillapításról minél több információt összeszedni, amikor gyerekünk születik.

Az Országos és Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén című tájékoztatójában a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem kell pánikba esni, ha lázas a gyerek: „A lázas állapot általában gyorsan és problémamentesen megoldódik. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete.”

1. Hány foktól a láz?

A normál testhőmérséklet egyéni tényezőktől, az életkortól, sőt, a napszaktól is függ: reggel a legalacsonyabb, aztán fokozatosan emelkedik, a legmagasabb értéket délután négy és hat között éri el, onnantól pedig újra csökkenni kezd. Az OGYEI tájékoztatójában a láz meghatározása: „Lázról 38 Celsius-fok vagy annál magasabb testhőmérséklet (végbélben mérve 38,5 fok vagy annál magasabb testhőmérséklet) esetén beszélünk.”

Hónaljban mért értékek:

  • 36-37 fok normális testhőmérséklet
  • 37-38 fok hőemelkedés
  • 38-39 fok mérsékelt láz
  • 39-40,5 fok magas láz
  • 40,5 fok felett igen magas láz

Végbélben mért értékek:

  • 36,5-37,5 fok normális testhőmérséklet
  • 37,5-38,5 fok hőemelkedés
  • 38,5-39,5 fok mérsékelt láz
  • 39,5-41 fok magas láz
  • 41 fok felett igen magas láz

2. A láz okai

Amikor a gyerek belázasodik, egyáltalán nem biztos, hogy betegség van a háttérben. Persze nem szabad elbagatellizálni a helyzetet láz esetén, de nem is kell rögtön a sürgősségire rohanni, ha 38 fokot mutat a lázmérő. A láz okai között lehet baktérium vagy vírus okozta fertőzés, de ugyanúgy lehet valamilyen nem fertőző betegség vagy környezeti tényező. A gyerek testhőmérséklete például attól is megemelkedhet, ha túl erős napsugárzás érte nyáron, oltást kapott vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet láz. Mindenképp meg kell figyelni a gyereket lázas állapotában, de túlaggódni nem kell a dolgot.

Lázas gyerek és anyukája

Amit a lázcsillapításról tudni kell (Kép: Getty Images)

3. Öt nap a határ

Érdemes megjegyezni az ötös számot, amikor lázról beszélünk, mert ha öt napig nem lehet lenyomni a lázat és állandóan visszatér, akkor bizony nem lehet tovább halasztani az orvost, mert ki kell vizsgálni a makacs láz okait. Ugyanígy tehát az a határ, amíg nem kell aggódni nagyon, pont ez az öt nap, ennyi ideig tartó mérsékelt láz havonta egyszer belefér a gyerekek életébe, főleg, ha közösségbe járnak ők vagy a testvérek.

4. Nem kell rögtön lázat csillapítani

A gyerekeknél a jelenlegi ajánlás szerint 38 fok alatt egyáltalán nem kell lázat csillapítani, mert a megemelkedett testhőmérséklet hozzájárul a kórokozókkal szembeni eredményes küzdelemhez. Azzal támogatjuk tehát a fertőzések elleni harcban a gyerek szervezetét, ha nem csillapítjuk azonnal a lázat. Ha jó amúgy a gyerek közérzete, nincs a viselkedésében nagy változás a láztól, eszik és iszik (ez utóbbi különösen fontos!), akkor nem kell lázcsillapító után nyúlni.

A hivatalos tájékoztató szerint a lázcsillapításnak megvan a maga ideje: „Sokszor még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése, ami az orvosi vizsgálatot is megkönnyítheti. Fokozatosan romló általános állapot esetén azonban késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni! Három hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 fokos vagy ennél magasabb láza, illetve három-hat hónapos csecsemő 39 fokos vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol!”

5. A lázcsillapítás lehetőségei

Amikor a lázas állapot azzal jár, hogy a gyerek levert, rossz a közérzete, és a hőmérséklete is 38 fok felett jár, akkor el kell kezdeni a lázcsillapítást. Lehet fizikális vagy gyógyszeres lázcsillapítást alkalmazni a gyerekeknél, sőt, az ajánlások szerint az a legjobb, ha ezeket kombináltan használjuk.

A fizikális lázcsillapítás módszerei közé tartozik például a hűtőfürdő, amivel minket is előszeretettel kezeltek gyerekkorunkban: ilyenkor 37-38 fokos vizet engedünk a kádba, beleültetjük a gyereket és nagyon lassan adagolunk hideg vizet hozzá, hogy lehűljön a víz 31 fokra. Ekkor kivesszük a gyereket, nem kell üldögélnie a hideg vízben túl sokáig, maximum 10-15 percig tartson az egész procedúra. Egy fokkal talán kellemesebb verziója ennek az, amikor langyos vizes lepedőbe burkoljuk a gyereket, erre tekerünk még egy száraz törülközőt és ismételjük mindezt addig, amíg le nem megy a láza.

Persze a lázcsillapító gyógyszerek ezeknél jóval egyszerűbb megoldást kínálnak, és még az ízük is jó szokott lenni, általában szívesebben beveszik a gyerekek legalábbis a gyógyszert, ha nem tabletta, mint hogy beüljenek a kádba és várják a hideg vizet. Az OGYÉI fontos információt közöl a tájékoztatójában a lázcsillapítókról, amit tudnia kell a szülőknek a szakemberek szerint: „A lázcsillapító gyógyszerek nem gyógyítják meg magát a lázt kiváltó betegséget és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.”

A gyerek egészsége:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top