nlc.hu
Baba
Horrorisztikus farsangi jelmezek

A farsangon minden második kislány Wednesday akar lenni – Hol vannak a királylányok?

Az alsó tagozaton tele van idén a farsang kicsi Wednesday-ekkel, akik fekete-fehérben rohangálnak az iskola folyosóin. Mit keresnek a horrorkarakterek az iskolai farsangokon?

A mi gyerekkorunkban is jelen volt az Addams family a maga sötét humorával, és akkoriban is előfordult, hogy valaki épp Wednesday-nek ötltözött abban az évben, amikor kijött a mozikba az ikonikus mozifilm Christina Riccivel a kislány szerepében. De azt kell mondanunk, hogy az egészen más volt, mint a jelenleg is elérhető netflixes Wednesday-sorozat. Sokkal kevésbé volt véres és ijesztő, az biztos.

A farsangi jelmezekkel persze nem az a baj, hogy fekete-fehér ruhában vannak a gyerekek, hanem hogy jó eséllyel látták a sorozatokat, horrorfilmeket, amikből a karaktereknek beöltöznek – vagy legalábbis részleteket a TikTokon, Youtube-on, egyéb platformokon. És nem mellesleg a horrorisztikus (itt nem a Wednesday-re gondolunk) jelmezekkel megijeszthetik a többieket, akik esetleg nem annyira edzett tartalomfogyasztók otthon, és akiket a szülők nem engednek horrortartalmak közelébe.

Nem véletlenül korhatáros

A Wednesday-ben bőven akadnak ijesztő és erőszakos jelenetek, beleértve az jump scare-eket is, amik nem valók alsó tagozatos, sőt, óvodás gyerekeknek. Például a sorozat elején Wednesday pirájákat enged szabadon egy medencében, hogy megölje az iskolatársait. Aztán egy szörnyeteg szabadul el, amely embereket marcangol, felismerhetetlenné téve a testüket, ezekben a jelenetekben letépett fejek, lábak és karok láthatók. Néhány jelenet eléggé úszik a vérben, a szörny fejének közeli felvételeitől pedig még én is ugrottam egyet ijedtemben. A Wednesday-ben tehát van elég erőszak, gyilkosság, halál és káromkodás ahhoz, hogy belássuk, nem véletlenül kapott 14 éves korhatáros besorolást. A tizenéveseknek már abszolút jó szórakozás, de a kis alsósokat távol kéne még tartani tőle. A jelmezek sokasága a nyolc-kilencéveseknél azonban azt mutatja, hogy rengeteg kicsi gyerek nézte már meg ezt a sorozatot vagy a belőle kivágott részleteket.

Persze nem csupán a Wednesday-ről van szó, és nem is ez a legijesztőbb sorozat, amiből a jelmezeket vették a gyerekek az idők során. Elég csak a közelmúltban nagy hullámokat generáló sorozatra gondolni, amiből előszeretettel vettek jelmezötleteket a gyerekek: ez volt a Squid Game, aminek a jelmezeit több iskolából ki is tiltották, annyira elharapózott a gyerekek között. Ha valami, akkor ez a koreai sorozat sokkal inkább volt horrorisztikus, mint amit a kisgyerekek lelke elbírt volna, mégis rengeteg gyerek nézte és később játszotta el a sorozatban megismert jeleneteket. Így aztán a farsangokra, halloweenekre is beköltöztek a Squid Game-karakterek. Bár gyerekjátékokon alapul a sorozat, mégsem ártalmatlan, ha eljátsszák a gyerekek a jeleneteket, hiszen a képernyőn kivégzéssel, extrém erőszakkal végződnek ezek a játékok.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Tucatjelmez ijesztő mögöttes jelentéssel

Míg az teljesen egyéni megítélés alá esik, hogy mit engedünk nézni a gyerekeinknek otthon, amikor egy farsangról van szó, ahol beöltöznek az esetleg túl ijesztő jelmezekbe a gyerekek, már figyelemmel kell lenni a többi gyerek lelkére is.

Lehet, hogy a te gyereked nem ijed meg egy vámpírtól vagy vérfarkastól, de a másik lelke erre nincs felkészülve, és felesleges stressznek teszed ki ezek megjelenítésével a farsangon.

Bartus Ágnes fejlesztőpedagógus az nlc-nek adott interjúban az ijesztő jelmezek kapcsán elmondta, hogy „Előfordulhat, hogy egy gyereknek olyan komoly félelmet okoz egy-egy ilyen élmény, amely hetekig visszatér rémálmok formájában. (…) Az óvodás gyerekek, akiket még a mágikus gondolkodás jellemez, kevésbé tudnak valóság és fantázia között különbséget tenni, az agyuk gyakran a képzelt dolgokat is valóságosnak éli meg. Iskoláskorban már tudják, mi az, ami nem valós, de ettől függetlenül még ugyanúgy megijedhetnek, hiszen maga a vizuális élmény, például egy csúnya dolog látványa is befolyásolhatja a vegetatív idegrendszer működését, bekapcsolhatja a stresszreakciót.”

Bár egy Wednesday-jelmez nem ijesztő önmagában, hiszen csak fekete ruháról és fehér ingről van szó, sápadt sminkkel, mégis a mögötte lévő tartalom azt sugallja a többieknek, akik nem látták ezt a sorozatot, hogy valamiről lemaradtak, egy közös kapcsolódási pontot kihagytak, ami rosszul eshet nekik. Igaz, hogy mindenki öltözzön annak farsangra, aminek szeretne, így maga a Wednesday nem rossz választás, ha csak az ijesztő faktort nézzük, de egyrészt tucatjelmezzé válik idén, semmi egyedi nem lesz benne, ha minden második kislány a fekete ruhás gót lánynak öltözik, másrészt pedig jobb lenne kihagyni a horrort legalább oviban és alsó tagozaton, hogy ne a félelemről szóljon a gyerekeknek a farsang. Nem hiszünk a „régen minden jobb volt” kijelentésben, de a farsang sokkal békésebb terep volt akár csak tíz évvel ezelőtt, amikor nyuszikák, kiscicák, királylányok és kalózok árasztották el az iskolákat, nem pedig horrorjelmezekbe bújt alsósok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top