nlc.hu
Baba

Így élt túl 4 napot egy nő a romok alatt

„Sok mindent eltervezel, amikor babád születik, és aztán… hirtelen a romok alatt találod magad” – 90 óra a föld alatt

Necla Camuz épp a gyermekét etette, amikor földrengés darabokra szaggatta a környékét, az épületek összedőltek, megsemmisültek. 10 napos fiával ő is a romok alatt rekedt.

Már egy hete, hogy halálos földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, amely több ezer halálos áldozatot követelt. A borzalmas hírek mellett azonban csodákról is lehetett hallani a keresés napjaiban. Ilyen volt például Aya, a 10 napos újszülött esete, akit hétfőn mentettek ki a romok alól a földrengés sújtotta Szíriában. Az újszülött nagyon rossz egészségügyi állapotban volt, de lélegzett, és azóta szerencsére már stabil az állapota. Nem ő volt az egyetlen újszülött, aki a csodával határos módon túlélte a földrengést.

Szokásos napnak indult

Necla Camuz, január 27-én adott életet kisfiának, akit Yagiz-nak neveztek el, ami annyit jelent, hogy „bátor”. A 33 férjével és idősebb fiával, egy modern, ötemeletes épület második emeletén lakott Samandag városában. Aznap hajnalban, amikor felébredt, hogy megetesse újszülött gyermekét, még nem tudta, hogy a földrengés a környéket darabokra szaggatja, az épületek mindenütt megrongálódnak és megsemmisülnek.

„Amikor a földrengés elkezdődött, a férjemhez akartam menni, aki a másik szobában volt, és ő is ugyanezt akarta tenni” – mesélte a BBC-nek, de ez már nem sikerült, az apa, a szekrény rájuk dőlt, és lehetetlen volt megmozdulniuk” – mesélte a nő, hozzátéve, hogy a földrengés annyira felerősödött, hogy a fal leomlott, a szoba remegett és mozgott az egész épület.

Amikor magához tért, Yagizt még mindig a kezében tartotta, az eldőlt szekrényük akadályozta meg, hogy egy hatalmas betonlap összezúzza őket.  

A romok alatt koromsötét volt, a nőnek más érzékszerveire kellett hagyatkoznia, hogy kitalálja, mi történik, mi történik körülötte. Melege volt a törmelék alatt, nehezen lélegzett, és úgy érzete, mintha gyermekjátékok lennének alatta, de nem tudott megmozdulni, hogy kényelmesebbé tegye a helyzetét. A szekrényen, az újszülött fia puha bőrén és a ruhákon kívül nem érzett mást, csak a betont és a törmeléket. Teljesen elvesztette az időérzését, így nem tudja, mikor hallott először távolból hangokat. Megpróbált segítségért kiáltani, és a szekrényen dörömbölt.

Van ott valaki? Hall engem valaki?

– kiáltotta.

Amikor ez nem használt, felszedte a kezével mellé hullott apró törmelékdarabokat és a szekrényhez ütögette azokat, remélve, hogy meghallják a kopogást, de nem merte erősebben ütni a körülötte lévő romokat, mert félt, hogy összeomlik, és megöli őket.  Négy nap után mentették ki a 14 napos babátFotó: Twitter/ekrem_imamoglu

Túlélni a romok alatt

„Sok mindent eltervezel, amikor új babád születik, és aztán… hirtelen a romok alatt találod magad” – emlékezett vissza a 33 éves nő élete legnehezebb napjaira, amikor még a lehetetlen körülmények ellenére is életben tudta tartani a gyermekét. Mivel nem volt víz- vagy élelemforrás, amihez hozzá tudott volna férni, ezért kétségbeesésében próbálta meginni a saját anyatejét, de ez sem sikerült. Necla közben érezte a fúrók dübörgését a feje fölött, lépéseket és hangokat hallott, de azok nagyon messzinek tűntek. Úgy döntött, hogy tartalékolja az energiáját, és csendben marad, hacsak nem jönnek közelebb a kintről jövő zajok. Folyamatosan a családjára, a mellkasán fekvő kisbabára gondolt, a férjére és a fiára, akik valahol a törmelékben vesztek el, de végtelenül aggódott a távolabbi szerettei miatt is. Necla nem nagyon hitt abban, hogy túléli, de Yagiz jelenléte reményt adott neki. A kisbaba szerencsére az idő nagy részében aludt, és amikor sírva ébredt, addig etette, amíg a fiú meg nem nyugodott. Több mint 90 óra föld alatti tartózkodás után Necla kutyaugatást hallott. Azon tűnődött, vajon álmodik-e. Az ugatásokat hangok követte.

„Jól vagy? Kopogj egyszer, hogy igen” – kiáltotta az egyik mentő. „Melyik lakásban laksz?” – kérdezték tőle.

Amikor megbizonyosodtak arról, hogy élnek és ott vannak a romok alatt, a mentők elkezdtek óvatosan ásni, hogy megtalálják őket. A nő emlékszik a pillanatra, amikor a sötétséget egy zseblámpa fénye törte meg, amely épp a szemébe világított.

Megtalálták.

Amikor az isztambuli önkormányzat tűzoltóság mentőcsapata megkérdezte, mennyi idős Yagiz, Necla nem tudta biztosan megmondani. Csak annyit tudott, hogy 10 napos volt, amikor a földrengés bekövetkezett. Fogalma sem volt arról, mennyi időt töltött a föld alatt.

Miután átadták Yagizt a mentőknek, Neclát hordágyon vitték el, közben a mentőket faggatta arról, hogy rendben van-e a másik fia és a férje.  A kórházba érve Neclát családtagok fogadták, akik elmondták neki, hogy férjét, Irfant és hároméves fiát, Yigit Kerimet kimentették a romok alól. Ugyan súlyos sérüléseket szenvedtek a lábukon és a lábszárukon, ők is élnek, szerencsés módon az egész család túlélte a földrengést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top