nlc.hu
Baba

Kiskorú veszélyeztetésével vádolta az óvoda egy Asperger-szindrómás kislány szüleit

Feljelentette az óvoda egy SNI-s kislány szüleit, mert agresszívan viselkedett

Az intézmény kiskorú veszélyeztetése miatt jelentette fel az 5 éves Fanni szüleit, mert nem tudott beilleszkedni ovis csoportjába és gyakran viselkedett agresszíven a többiekkel.
Agresszív kislány

A meglepő esetről a Telex adott hírt. Mint írják, a gyermekvédelem az óvoda mellé állt, ezért gyermekvédelmi alapellátásba kerültek a szülők, de ez fél év után véget ért, mert nem találtak semmi problémát az SNI-s kislány családjában.

Egy igazságügyi pszichológus szakértő szerint ritka, hogy a szülőket vonják felelősségre akkor, ha egy gyerek nem tud beilleszkedni, vagy a többiek nem tudják befogadni az adott közösségbe. Mint mondta, az eljárást folytató hatóság sokszor arra fókuszál, hogy a problémás gyerekektől megóvja a társadalmat.

Fanni 5 éves, sajátos nevelési igényű, Asperger-szindrómás, de integrált óvodába jár. Az ott dolgozók szerint gond van a magatartásával: gyakran agresszív a csoporttársaival, több szülő is panaszkodott az óvoda vezetésének, mert szerintük Fanni nem való gyerekközösségbe. A kislány szülei erről a problémáról hónapokig nem tudnak, mert a vezetőség csak utólag jelezte nekik, hogy gond van.

Fanni apukája, Attila nem érti, mi lehet a probléma, mert ő nem látja agresszívnak a kislányát, mint mondja, nem szokott bántani másokat. Az apuka úgy véli, hogy amióta probléma van a lányával, az óvoda nem megfelelően bánik Fannival és folyamatosan diszkriminálják. A szülők emiatt panaszt tettek az óvoda vezetőjénél, majd a helyi gyermekjóléti szolgálathoz fordultak tanácsért.

Azt a választ kapták, hogy félreértik a helyzetet, az intézmények nagy részében ez történik, ezért azt javasolták, vigyék át a kislányt egy másik óvodába. Attila ezt elutasította, az óvoda vezetése pedig összehívott egy szülői értekezletet, ahol a szülőkkel közösen úgy döntöttek, hogy Fanni azért viselkedhet agresszívan, mert a szülei nem megfelelően bánnak vele.

Az értekezlet végén arra jutottak, hogy az óvoda megkeresi a gyermekjóléti szolgálatot, és feljelenti a családot kiskorú veszélyeztetése miatt. Attila szerint a gyermekvédelem az óvodát védte, ők viszont bebizonyították, hogy szülőként minden elvárhatót megtettek Fanniért, aki alkalmas arra, hogy integrált óvodába járjon. Hozzátette még, hogy szerinte a gyerekek közötti konfliktus megoldása az óvoda feladata lenne.

Az ügy tavaly év végén zárult le, azóta az óvodával is rendeződött a viszony, Fanni szívesen jár a többi gyerek közé. Attila viszont nagyot csalódott a gyermekvédelemben, és a mai napig küzd azért, hogy az illetékes hatóságoktól a hivatalos dokumentumokat megszerezze.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top