nlc.hu
Baba

Megtanult járni a „sellő-szindrómás" kislány

Az orvosok születésekor lemondtak a „sellő-szindrómás” kislányról, ma már járni is tud

Az ötéves Blair ritka rendellenességgel született.
sellő-szindróma

Blaire Spivey szirenoméliával született – egy ritka veleszületett magzati rendellenességgel, ami azt jelenti, hogy a lábai a térdétől hátrafelé forogtak és a lábfejénél összenőttek. A kislányról a születése után lemondtak az orvosok, de ma már öt éves és lábait szétválasztó különleges műtétnek köszönhetően megtette az első lépéseket is – írta meg a Mirror.

A „sellő-szindrómás” kislány anyukája, Noelle Spivey a 12 hetes terhesen egy vizsgálaton tudta meg, hogy Blaire-nek ilyen betegsége van: az orvosok azt mondták neki, hogy nem az a kérdés, hogy meg fog-e halni a születendő gyereke, hanem, hogy mikor. Még abban sem voltak biztosak, hogy a kisbaba túléli a világrajövetelt.

Blaire a prognózis ellenére túlélte a születést és 18 hónapos korában hétórás műtéten esett át, amelynek során szétválasztották a combjait, és térdnél amputálták a lábát. A kislány tavaly nyáron protézist kapott, idén pedig megtette az első önálló lépéseket.

Az édesanyja, aki fogászati asszisztensként dolgozik Texasban, először rettegett attól, hogy meg fogja rémiszteni a kisbabája, de a félelem szülés pillanatában elmúlt.

„Megláttam és arra gondoltam, hogy ő az én tökéletes babám” – mesélte. „Sírt, de amint megsimogattam a fejét, abbahagyta. A tüdeje, a szíve és az agya is rendben volt, de az alsó lábszárcsontjai közül csak az egyik volt meg.”

Az anyuka hozzátette, hogy a legtöbb ilyen rendellenességben szenvedő magzatnál nem fejlődnek ki a nemi szervek és a vesék, de Blair esetében minden szerv megvolt.

Az anyuka és a kisbaba születés után egy hónapot töltött a kórházban, ahol Blair sztómát kapott a bélpróblémái miatt, de utána hazamehettek. A lábátalakító műtétre a kislány másfél éves korában került sor, azóta pedig protézist is kapott.

Bár még mindig vannak a rendellenességből eredő problémái, Blair az állapotához képest nagyszerű ütemben fejlődik, az anyukája szerint az ötéves erős és pimasz.

„Okos és vicces, nemrég pedig már a szemét is elkezdte forgatni, ha nem tetszik neki valami” – mesélte a nő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top