nlc.hu
Baba

Terhesség alatti változások

A terhesség alatt alaposan megváltozik a tested, de nem kell ettől megijedni

A terhesség alatt óriási változásokon megy át a testünk, amelyek a szülés utáni hónapokban nagyjából vissza is rendeződnek, de némelyik változás örökre velünk marad.

A terhesség során a test változásait követni is nehéz, az összeset fel sem lehet egy cikkben sorolni, de azért elhoztuk azokat, amikről talán még nem hallottál. A terhesség különböző módon hat a nőkre, így a következő változások sem jellemzők mindenkire, de pont elég gyakoriak ahhoz, hogy számításba vedd a lehetőséget, hogy nálad is megjelennek majd a terhesség során.

A mellek mérete változik

A mellek általában az első trimeszterben megduzzadnak és megnagyobbodnak az ösztrogén- és a progeszteronhormonok megnövekedett szintje miatt. A mellméret változása nem áll meg általában az első trimeszterben, tovább nőhet a terhesség alatt is. A melltartóvásárlást ezért érdemes körültekintően megejteni, mert a tüdőkapacitás is megnő a terhesség alatt, hogy több oxigén jusson az anyának és babának, ami szintén nagyobb mellméretet eredményezhet.

Foltok a bőrön

A várandós kismamáknál megnő a vértérfogat, hogy a méh extra véráramlást kapjon, és hogy a magzat anyagcsere-szükségletét kielégítse. Más szervek, különösen a vesék vérellátása is megnövekszik. Ez a megnövekedett vérellátás okozhat a terhesség alatt barnás vagy sárgás foltokat, amit terhességi maszknak is hívnak. A foltok lehetnek egészen halványak, vagy akár sötétbarnák is, és az árnyalatuk az idő előrehaladtával változhat.

Előfordul az is, hogy a kismama sötét vonalat észlel az alhasi középvonalon, ez az úgynevezett linea nigra (magyarul fekete vonal), valamint a mellbimbók, a külső nemi szervek és az anális régió hiperpigmentációját (a bőr sötétedését). Ezek a terhességi hormonok következményei, amelyek hatására a szervezet több pigmentet termel. Az anyajegyek vagy szeplők, amelyek a terhesség előtt is megvoltak, nagyobbak és sötétebbek lehetnek, még a mellbimbók körüli terület is sötétebbé válik. Sajnos ezeket a bőrelváltozásokat nem nagyon lehet megelőzni, de a napvédő krémekkel és az UV-fény kerülésével lehet valamennyire minimalizáni a megjelenésüket és reménykedni, hogy szülés után visszarendeződik a bőrünk is.

Pattanás és viszketés

A bőrproblémák itt még nem érnek véget, ugyanis a terhességi hormonok hatására a bőr faggyúmirigyei fokozzák az olajtermelést, ami miatt pattanásossá válhat a bőröd. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség eléggé viszketős időszak lehet a nők számára, elsősorban a hason megnyúló bőr okozhat viszketést és hámlást, amire az orvos ajánlhat krémeket segítségképp. A terhesség későbbi szakaszában jelentkező erőteljes viszketés azonban utalhat az úgynevezett intrahepatikus kolesztázisra, az epepangás következményére is, ami életveszélyes lehet a babára. Ha a tünetek az általános viszketés mellett a tenyeret vagy a talpat is érintik, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Haj- és körömnövekedés

A szervezet által kiválasztott hormonok hatására a hajad gyorsabban nő és kevésbé hullik ki a terhesség alatt, ezek a hajváltozások azonban sajnos általában nem tartósak: a legtöbb nő jelentős mennyiségű hajat veszít a szülés utáni időszakban vagy a szoptatás abbahagyása után. De nemcsak a hajad nőhet, mintha húznák, hanem egyéb, nem kívánt helyeken is megjelenhetnek szőrszálak, például az arcon, hason vagy a mellbimbó körül. A haj szerkezete is változhat a terhességi hormonok miatt, és szárazabbá vagy épp zsírosabbá válhat. Sőt, olyan beszámolókat is lehet hallani, hogy a terhesség alatt a haj színe is megváltozott, nem hajfestéktől.

A körmök, akárcsak a haj, észrevehetően megváltozhatnak a terhesség alatt. A plusz hormonok hatására gyorsabban nőnek és erősebbek lesznek általában, de előfordulhat az is, hogy pont ellenkező hatással lesz a körmeidre a terhesség, és könnyebben töredeznek a várandós időszakban. A haj változásaihoz hasonlóan a körmök változása sem állandósul.

Az ízületek mozgékonysága

A terhesség alatt a szervezeted egy relaxin nevű hormont termel, amely segít felkészíteni a kismedencei területet és a méhnyakat a szülésre. A relaxin meglazítja a szalagokat a testedben, így kevésbé leszel stabil, és hajlamosabb leszel a sérülésekre. Ezért fokozottan kell figyelned arra, hogy ne erőltesd meg magad, különös tekintettel a medence, a hát alsó részén és a térdben lévő ízületekre. Edzés vagy tárgyak emelése közben kerüld a hirtelen mozdulatokat inkább.

Visszerek, aranyér és székrekedés

A terhesség alatt a visszerek általában a lábakon, a bokán és a külső nemi szervek területén találhatók, és akkor jönnek elő, amikor a terhességi hormonok miatt megnagyobbodott vénákban összegyűlik a vér. Bár a visszerek gyakran eltűnnek a terhesség után, csökkentheted azzal, ha kerülöd a hosszú ideig tartó állást vagy ülést, bő ruhákat viselsz és ülés közben felteszed a lábad.

Az aranyér – a végbélben lévő visszerek – szintén gyakoriak a terhesség alatt. Az aranyér fájdalmas lehet, viszkethet vagy csíphet, különösen székelés közben vagy után. A székrekedés és az aranyér elleni küzdelem legjobb módja a megelőzés: a rostban gazdag étrend, a napi bőséges folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás segíthet a gondtalan székletürítésben. Ha mégis aranyered lesz, mindenképp szólj az orvosnak, mert tud adni olyan krémet, kenőcsöt, ami enyhítheti a tüneteket.

 

A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top