nlc.hu
Baba

Szülői fogadalmak 2024-ben

A legtöbb szülő ugyanezt a nagy fogadalmat tette 2024-re

Az anyák és apák is hasonló célokat fogalmaztak meg, amikor az újévi fogadalmakra került sor. Nem, nem a fogyás és edzés volt a prioritás.

A fogadalmak csak úgy röpködnek január elején, a legtöbben az egészségesebb életet, edzést, fogyást tűzik ki célul, de a szülők emellett más szempontokat is figyelembe vesznek, amikor fogadkoznak. Persze nyilván mindenki le akar fogyni, de ha szülő vagy, akkor a fogadalmak közé bekerülnek a gyerekekkel és szülőséggel kapcsolatos célok is. Egész évben káoszban, inflációban, széllel szemben küzdöttünk, kicsit viharvert állapotban léptünk át az új évbe, hogy újra elkezdjük a kört: dolgozunk, háztartást vezetünk, és közben szeretjük és támogatjuk a gyerekeinket. Mégsem ezeken a területeken akarunk változást, legalábbis egy felmérés szerint a legtöbb szülőnek egyetlen egyszerű fogadalma van az új évre.

Egy fogadalom mind felett

A Michigan Egyetem új kutatása szerint a legtöbb szülő 2024-ben kevesebb időt akar a képernyők előtt tölteni. Még specifikusabban: a válaszadók több mint fele azt mondta, hogy reményei szerint 2024-ben nem fogja annyit nyomkodni a telefonját. Mára már rengeteg kutatás áll a rendelkezésünkre, amelyek rámutatnak a mobilhasználat negatív hatására a fizikai és érzelmi egészségre, így a nyomkodás és céltalan görgetés elhagyása – vagy legalább csökkentése – a minőségibb tevékenységekért egyfajta természetes, a saját és a gyerekeink érdekében tett fogadalom, és mindannyiunknak törekednünk kellene rá.

A szülők számára nemcsak a fizikai és mentális egészség szempontjából fontos limitálni a telefonhasználatot, hanem azért is, mert a gyerekek tőlünk tanulnak, a példánkat másolják, és ha nem akarjuk, hogy képernyőfüggővé váljanak, akkor érdemes lehet csökkenteni a saját nyomkodásunkat is. Ezzel segíthetjük abban a gyerekeket, hogy egészséges kapcsolatot alakítsanak ki a képernyőkkel – bármilyen furcsán hangzik is, az új generációnál erre is figyelnünk kell.

A kutatók azt is megállapították, hogy az anyák 50 százaléka és az apák 30 százaléka szeretne változtatni azon, ahogyan a következő évben szülőként a gyerekeivel viselkedik. 

És közülük a túlnyomó többség – 78 százalék – azzal akarja kezdeni, hogy türelmesebb lesz. Szerencsére a türelem egy abszolút tanulható készség, amelyet az új évben változtatni akaró szülők gyakorolhatnak.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A diéta hétfőn kezdődik

Érdekes adat az is, hogy a szülők csaknem 60 százaléka szeretné következetesebben fegyelmezni a gyerekeit ebben az évben, ami arra enged következtetni, hogy rengetegen küzdenek a határok meghúzásával és korlátok felállításával a családokban. Határokra, következetességre márpedig szükség van, mert ezek tanítják meg a gyereknek azt, hogy a tetteinek következményei vannak, és hogy a saját életét a döntéseivel alakítja.

Nem maradhatott el a szülők fogadalmai közül sem az egészséges életmód: az anyukák mintegy 40 százaléka és az apák 30 százaléka reméli, hogy az új évben többet fog mozogni a gyerekeivel együtt, és a szülők közel fele elhatározta, hogy egészségesebb étkezési szokásokat alakít ki a családjában.

Ez is egy olyan terület, ahol a szülők példát mutathatnak a gyerekeknek, ami részben azt is jelenti, hogy a régi, ételekkel kapcsolatos narratívát el kell vetni. „A finomságokat nem kell kiérdemelni, és nem is kell utána vezekelni értük – mondta Virginia Sole-Smith egészségügyi szakember a Fatherlynek. – Próbáljuk kerülni azokat a megjegyzéseket, hogy »A diéta hétfőn kezdődik«. Kerüljük a félvállról jövő, ételekről szóló negatív megjegyzéseket, mert ezeket magukba szívják a gyerekek, és alakítja az ételekhez való viszonyukat.”

Általánosan levonhatjuk azt a következtetést a kutatásból, hogy a szülők mindig jobb szülők akarnak lenni, és ha elhatározzuk, hogy apró dolgokon változtatunk annak érdekében, hogy jobb legyen a kapcsolatunk a gyerekeinkkel, azzal már félig el is értük az új évre kitűzött céljainkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top