nlc.hu
Baba

Vagyonokat keres azzal, hogy babákat nevez el

Ez a nő vagyonokat keres azzal, hogy mások gyerekeit nevezi el

Steph alkalmanként 180 ezer forintnak megfelelő dollárt keres azzal, hogy nevet talál számára teljesen ismeretlen szülők gyerekének.
Ez a nő vagyonokat keres azzal, hogy mások gyerekeit nevezi el

A 40 éves minnesotai édesanya, Steph Coffield egy elsőre meglehetősen szokatlan vállalkozást üzemeltet sikerrel – immár évek óta: számára teljesen ismeretlen pároknak és leendő szülőknek segít nevet választani a születendő gyereküknek. Steph a szolgálataiért alkalmanként 25 dollár (átszámítva: 10 ezer forint) és 500 dollár (átszámítva: 180 ezer forint) közti összeget kér el a szülőktől.

És, hogy mit tartalmaznak a különböző csomagok? Nos, a legolcsóbb csomagban egy egyszeri online tanácsadás, valamint egy darab névjavaslat szerepel. A jóval drágább csomagban már háromszor is hajlandó találkozni az ügyfeleivel – szigorúan online – és nekik gyakorlatilag korlátlan névjavaslattal igyekszik segíteni az egyébként valóban nem egyszerű döntésben.

Keresztnevek Instára, Tiktokra

Steph azt mondja, tapasztalatai szerint a hagyományos neveknek egyre inkább leáldozóban van. „A világ már rég túlhaladt a Jánoson és a Márián” – mondja egyik Tiktok-ra töltött videójában, amiben kitér arra is, hogy a szülők manapság olyan neveket igyekeznek adni a gyereküknek, ami egyedi, különleges és ami – nem mellesleg – Insta, vagy épp Tiktok felhasználónévként sem cseng rosszul.

2024-ben a kommunikáció és a hozzá tartozó technológia fejlődése mindent, de tényleg mindent áthat. Így azt is, hogyan nevezzük el a gyerekünket

– magyarázza, majd hozzáteszi, a hozzá forduló szülők többsége olyan nevet szeretne a gyerekének, ami magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a gyerek valóban egyedi és különleges lehessen.

A többség azért kéri a segítségemet, mert irtóznak a gondolattól, hogy a játszótéren, vagy az iskolában ugyanilyen nevű gyerekekbe botoljon a csemetéjük.

Maszkulin lánynevek, ritka fiúnevek

Steph Tiktok-videójában nem kevesebbet állít, mint azt, hogy képes megjósolni, mely – angolszász – nevek lesznek trendik a következő években. Mint elmondta, az elmúlt években egyre jellemzőbbé vált, hogy a lányoknak a szülők erős maszkulin neveket választottak: „Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy egy lányt Murphy-nek, vagy Denvernek nevezzenek, de egyre népszerűbb az is, hogy a szülők vezetéknevet adnak gyermeküknek keresztnév helyett” – mondja a szakértő, akinek meggyőződése, hogy az igazán jó nevek gendersemlegesek; vagyis fiúknak és lányoknak is egyaránt adhatók.

Steph ezen túlmenően rajong az Ajándék, a Masni, az Életke – típusú nevek angol megfelelőiért, azoknak pedig, akik azzal érvelnek, hogy az ilyen típusú nevek csak kicsi gyerekeknek állnak jól, azt üzeni, a neveknek nemcsak neme, de kora sincs.

Hogy csak egy példát mondjak: Dolly Parton. Dollynak hívják, mégse gondol rá senki kicsi, védtelen lánykaként. Ő egy igazi ikon. És, hogy miért lehet ez? Nos, mert az évek során magáévá tette ezt a nevet és megtanulta büszkén és jól viselni

– zárta videóját Steph.

Új év, új nevek

Ha valakik, akkor a Nyelvtudományi Kutatóközpont Névtanácsának munkatársai pontosan tudják, mennyire határtalan a névválasztás előtt álló szülők kreativitása. Magyarországon ugyanis hozzájuk futnak be azok a kérelmek, amiket korábban senki sem adott itthon a lányának, vagy a fiának. A Névtanácsnál több fontos szempontot figyelembe véve döntenek az adott név használatáról. A legutóbb frissített adatok szerint itthon 2024-ben 2600 lánynév és 1953 fiúnév anyakönyvezhető, de a lista hónapról-hónapra gyarapszik.

Íme, néhány igazán különleges lánynév: Emilin, Bojka, Kikerics, Kaori.

És a legkülönlegesebb fiúknak adható nevek: Galahad, Leonel, Klinton, Merdan, Szigurd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top