nlc.hu
Baba

Bevált módszerek a kisgyerek lefektetéséhez

Kínszenvedés lefektetni a gyereket? Próbáld ki az alvásszakértő anyukák trükkjeit

Tényleg segíthet egy kis tánc vagy csiklandozás? Miben döntsön a gyerek? Bevált módszerek, hogy gördülékenyebben menjen a kisgyerek lefektetése.

A kisgyerekek lefektetése sok szülő számára küzdelmes feladat, de ha jobban belegondolunk, a kicsik szempontjából az ágyba bújás nem olyan dolog, amit nagyon várnak. A lefekvés a játék végét és egyedüllétet jelent – ez a magyarázat a sírásra és a hisztire.

A gyerekek fele valamilyen korban alvásproblémákkal küzd, miközben a pihentető alvás elengedhetetlen a fizikai és mentális jólléthez. Néhány édesanya és szakértő most a Newsweeknek adott hasznos tanácsokat, hogy megkönnyítsék a gyerekek lefektetését.

Égesd el az energiát!

Nicole Ratcliffe kétgyermekes anyuka és a Baby 2 Sleep alvási tanácsadója háromlépcsős megközelítést javasol a lefekvéshez.

„Azt gondoljuk, hogy a gyerekeknek le kell nyugodniuk lefekvés előtt, holott lehet, hogy inkább el kell égetniük az energiát – mondta. – Ez mozgásos játékot jelent, csiklandozós játékot vagy táncot. Bármi, ami a gyereket és a szülőt megnevetteti, mert ez endorfint szabadít fel, ami megnyugtatja az idegrendszert, segít csökkenteni a szorongást és jóleső érzést kelt.” A fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét a szervezetben. Kutatások kimutatták, hogy a megnövekedett kortizolszint összefügg az alvászavarokkal.

Egy gyerek ugrál az ágyon lefekvés helyett

Fotó: Getty Images

„Ezután segíthet, ha kirakós vagy építős játékkal stimuláljuk az agyukat, közben pedig használjuk kategorikus utasításokat, például a piros kockát tedd a kék tetejére, építs egy magas tornyot” – tanácsolja Ratcliffe. Ez nemcsak elősegíti a gyerek tanulását, hanem azt is üzeni, hogy figyelsz arra, mit csinál.

Végül, amikor elérkezik a lefekvés ideje, jöhet az összebújás egy mesével. Kapcsold ki a képernyőket, helyezzétek magatokat kényelembe, és tompítsd le a fényeket az alvásra készülve.

Tartsd magad a napirendhez!

Gyakran tanácsolják a szülőknek, hogy a gyerekek fejlődésének jót tesz, ha van egy meghatározott rutinjuk – és a kutatások alátámasztják ezt az álláspontot. A Journal of Applied Developmental Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik kiszámítható napi rutinok mellett nőttek fel, felnőttként kisebb valószínűséggel küzdöttek időgazdálkodási vagy figyelemzavarokkal.

Jennie Lannette Bedsworth viselkedésterapeuta, aki tanulási zavarokkal és figyelemzavarokkal küzdő gyerekeknek segít, azt javasolja, hogy a lehető legnagyobb mértékben tartsuk magunkat a lefekvési rutinhoz. A tudományosan alátámasztott stratégia szerint érdemes a lefekvés és az ébredés idejét egyórás időablakon belül tartani. Ez segít abban, hogy a gyerek biológiai órája stabilizálódjon, és kevesebb legyen az éjszaki ébredés. Ha pedig ellenszegülésre vagy hisztire kerül sor, fontos, hogy maradjunk nyugodtak – tudjuk, ez sokszor sem a gyereknek, sem a szülőnek nem könnyű egy fárasztó nap végén.

„Ha elismerjük a gyerek érzelmeit, de közben nyugodt hozzáállással fenntartjuk az életkorának megfelelő elvárásokat, az segít a gyereknek abban, hogy megtanuljon magától megnyugodni, ami egy egész életre szóló előnyt jelent – mondta Bedsworth. – A rutin következetes betartása, és a tiltakozásokra adott gyengéd, de határozott válaszok lehetővé teszik az egészséges alvási szokások kialakítását” – tette hozzá.

Hagyd, hogy kis döntéseket hozzanak

Fejlődési sajátosságaik miatt a kisgyerekek önfejűek lehetnek, mivel az agynak az érzelmi szabályozásért, az impulzivitásért és a gátlásért felelős területei még növekedésben vannak. Emellett még nem képesek úgy átlátni az összefüggéseket, mint a felnőttek, és nem értik, miért akarjuk, hogy aludjanak.

Daisy Ferns, a Lavender Blue Sleep Consulting alvástrénere, aki édesanya is, azt mondta, hogy a kisgyerekek megtanulják, hogy a tetteikkel befolyásolni tudják az eseményeket. Ha a szülők engednek a kéréseknek és tiltakozásoknak, akkor a kicsik hamar rájönnek, hogy meddig kell nyomulniuk, hogy elérjék a céljukat. Ha viszont hagyjuk, hogy kis döntéseket meghozzanak, akkor úgy érzik, kézben tartják az eseményeket. És ami a fontos döntéseket illeti – mondjuk mikor kell aludni menni –, a szülő szava számít.

„Engedd meg neki az egyszerű döntéseket – mondja Ferns. – Például, hogy melyik pizsamát szeretnéd felvenni, a pirosat vagy a kéket, vagy hogy egy vagy két mesét szeretnél ma este.”

Sajnos nincs egyetlen módszer vagy varázsszó, ami azonnal megoldja a lefekvéssel járó nehézségeket. Minden gyerek más és más, de ezek a módszerek – egy jó nagy adag nyugalommal és együttérzéssel, még ha nehéz is – segíthetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top