nlc.hu
Baba
„Nem szoptatok, mert nem akarok lógó melleket”

„Nem szoptatom a kisfiamat, mert nem akarok lógó melleket”

A fiatal édesanya nemcsak a mellei miatt mondott le a szoptatásról, undorítónak érezte már a szoptatás gondolatát is.
Anya vállán fekvő kisbaba

Egy fiatal brit édesanya kerek-perec kijelentette, hogy nem hajlandó szoptatni a kisfiát, mert attól fél, hogy lógni fog a melle.

„»Önző« okok, amiért nem szoptatok – írta Rebecca Gallivan a TikTokra feltöltött videójához. – Nem akartam, hogy a melleim megereszkedjenek vagy másképp nézzenek ki, mint a terhességem előtt.”

De ez még nem minden: az egygyermekes anyuka azt is bevallotta, hogy már a puszta gondolatot is gyomorforgatónak érezte, hogy a gyerekét a saját tejével itassa.

„Furcsán és kényelmetlenül éreztem magam tőle – mondta a tartalomkészítő a több mint 380 ezer követőjének. – Nagyon természetellenesnek éreztem a gondolatot, pedig ez a legtermészetesebb dolog. Undorodtam tőle.”

Az anyaság áldozatokkal jár

Természetesen rengeteg kritikát kapott az anya döntése miatt a netezőktől.

„Jobban törődni a mellek alakjával, mint a gyerek egészségével, számomra vad dolog. Ne legyenek gyerekeid, ha nem tudsz áldozatot hozni értük. Főleg nem hiú és felszínes” – írta egy kommentelő.

„Erős nő kell ahhoz, hogy szoptasson. Néhány nőnek sosem lesz rá lehetősége. Ez egy áldozat, de mindent újra megtennék a babámért” – fogalmazott egy másik netező.

„Én szoptattam mind a négy babámat, és a következőt is fogom, ez kimerítő és fárasztó, de én személy szerint kudarcnak érzem, ha nem arra használom a testemet, amire teremtették” – tette hozzá egy anyuka.

„A szoptatástól nem lógnak a melleid, ezt a terhesség teszi” – jegyezte meg egy másik.

Gallivan biztosította az aggódó kritikusokat, hogy a babája jól van. Szerinte a szoptatás nem egyenlő azzal, hogy valaki jó anya-e vagy sem, a gyereke pedig a legegészségesebb, legboldogabb kisfiú.

Az anyának és a babának is jó a szoptatás

Az anyatej és a szoptatás számtalan pozitív hatással jár a baba, de még az anya számára is. Az anyatej vitaminokban, ásványi anyagokban és antitestekben gazdag, csökkentheti a gyerekkori elhízás esélyét, segít az 1-es típusú cukorbetegség és a hirtelen csecsemőhalál kockázatának csökkentésében. A szoptatás megnyugtatja a babát. Kutatások szerint azok a gyermekek, akiket tovább szoptattak, később magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak a szopástól korán leszoktatott társaiknál.

Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, kutatások szerint az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás. Sőt, az is bebizonyosodott, hogy azoknak az anyáknak, akik több mint hat hónapig szoptatták a kisbabájukat, később vékonyabb volt a derekuk, mint azoknak, akik kevesebb, mint hat hónapig szoptattak. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az ideális az, ha az első 6 hónapban a baba lehetőség szerint kizárólag anyatejet kap, majd a megfelelő hozzátáplálás mellett a szoptatás körülbelül 2 éves korig folytatódik.

(New York Post)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top