nlc.hu
Baba
5 tipp, ha a babád nem tud aludni a kánikulában

5 tipp, ha a babád nem tud aludni a kánikulában

Még mindig óriási meleg van, amit nemcsak mi, de a kisbabák is nehezen viselnek. Pláne éjszaka. Hoztunk pár tippet, amivel segíthetsz neki az elalvásban.

Bár kifejezetten imádjuk a nyarat, és nem szeretünk panaszkodni, de azért a meleg éjszakák jelentősen csökkentik az évszak iránti rajongásunkat. Mérhetetlenül nehéz ugyanis elaludni (főleg légkondi nélkül, ami mellett viszont amúgy sem ajánlott éjszakázni). És ez sajnos nemcsak a felnőttekre, de a kisbabákra és a gyerekekre is ugyanúgy igaz. Ha éjjelről éjjelre azzal küzdesz, hogy elaltasd a babát, de a meleg miatt nem sikerül, akkor most figyelj: hoztunk pár tippet, amivel segíthetsz neki az elalvásban.

Frissítő fürdetés

A langyos, esetleg a normálisnál valamivel hűvösebb fürdő a forróságban csodákat tehet. Mindenképpen fürdesd meg a babát altatás előtt: a hidegebb víz segít lemosni a kánikulai nap ragadós melegségét. Ez az ugyanis, ami irritálhatja a baba bőrét, illetve viszketést okozhat, ezzel meggátolva a nyugodt pihenést.

Használj pamut ágyneműt

A legjobb választás a nyári melegben egyértelműen a pamut, amikor ágyneműről van szó. Légáteresztő és könnyű, így nem fogja még pluszban melegíteni alulról a gyereket. Nem úgy a vízálló matracvédő! Alapvetően szuper találmány, de nyáron inkább kontraproduktív: megtartja a hőt, ezzel pedig még inkább megizzasztja majd a babát.

síró baba

Fotó: damircudic/Getty Images

Nem mindegy, miben alszik

Ha a szobában kifejezetten meleg, 25 °C feletti a hőmérséklet, akkor egy vékony pamutfelső bőven elég a pelenka mellé éjszakára. Amennyiben 20-23 °C közötti az idő a babaszobában, akkor egy rövid kezeslábast vagy egy rövidnadrágból és pólóból álló pizsamát adj a gyerkőcre a pelenka, zokni és a vékony hálózsák mellé. Fontos ugyanis azt is szem előtt tartani, hogy az éjszaka folyamán lehűl a levegő, és azt is szeretnénk elkerülni, hogy a picik fázzanak.

A hidratálás elengedhetetlen

Legyen kéznél extra mennyiségű víz, hiszen a nagy melegben a babáknak is több folyadékra van szükségük. Kivéve, ha még szoptatod a csöppséget, akkor semmiképpen ne diktálj bele vizet: az anyatej tökéletesen megfelel a hidratálására. Ilyenkor viszont figyelj arra, hogy anyaként te magad is kellő folyadékot fogyassz.

Költözködés

Nem, nem arra gondolunk, hogy ha így folytatódik ez a meleg, cuccoljatok össze és irány Norvégia…! Szimplán csak arra, hogy ha éppen a baba a ház legmelegebb szobáját kapta meg, akkor nyugodtan költöztesd át a lakás egy hűvösebb részébe. Hidd el, nem fogja felborítani a megszokott rendszert, viszont segíthet a könnyebb elalvásban. Ugyanez igaz a nagyobb gyerekekre is: ők kész kalandnak fogják felfogni!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top