nlc.hu
Baba
Ezért engedd el az anyai bűntudatot!

Anyatársam, tedd már le a bűntudatod, nem rontasz el semmit! – Az ikreimmel bizonyítom neked

Ez nem egy tudományos cikk lesz, “felmérésem” a legkevésbé sem reprezentatív, csupán tapasztalati jellegű, de talán számodra is megnyugató dolgokra tud rámutatni. Megosztom veled, mert annyi önmarcangoló anyával találkozom mostanában, aki saját magát hibáztatja amiatt, hogy a gyereke ilyen vagy olyan lett, hogy már nézni se bírom. Te is ilyen vagy? Saját tapasztalatból mondom a tutit: a legnagyobb része tényleg nem rajtad múlik!

Kilenc éve születtek meg az ikreim. Kétpetéjűek, de nemcsak külsőleg, személyiségükben is teljesen mások. Naiv szülőként az elején azt gondoltam, hogy lesz egy tuti recept, amire ha rátalálok, simán fog menni kettővel is. (muhahaha!) Már az első hetekben kiderült, itt két teljesen különböző gyerekről van szó. (Jééé!) 

Éva és a fiúk

Éva és a fiúk (A szerző fotója)

Kezdjük az egyik legnagyobb szülői parával, az alvással!

Az egyikük nappal egy szemhunyásnyit sem akart aludni. Már a kezdetekkor kiderült, hogy elképesztően kíváncsi a világra, tágra nyílt szemekkel órákon át képes nézelődni, ezzel szemben a tesó napközben aludta a legjobbakat, órákra le tudott kapcsolni. Nála veregettem is a vállam, hogy mekkora istennő vagyok, na, de akkor mi a helyzet Egyeskével?

Hol rontottam el? 

Elsőszülöttem, ha akart valamit, erőteljes sírással adta a tudtomra, de amint megkapta (a cicit, a helyváltoztatást, a zombi látványomat), bátran le lehetett tenni, ő békésen folytatta, amit korábban, vagyis kíváncsian szemlélődött tovább. Ezzel szemben a Kettes Számú Delikvens folyton kézben akart lenni, szinte letenni sem lehetett, különben hangos és kétségbeesett sírásba fogott. 

Nála vajon mit rontottam el? 

Vagy vegyük a nappali után az éjszakai alvást! Egyes Számú Versenyzőmet szinte soha nem kellett altatni, vagy ha igen, az pár perces ringatásban kimerült. Gyorsan és mélyen aludt perceken belül.

Mekkora zseni vagyok már! (Tapsot!) Aztán érkezett a Kettes Számú Ded! (Taps elhal!)

Hosszú, hosszú, nagyon hosszú éneklés, simogatás, ölelgetés kezdődött. És csak tartott, tartott és tartott bele a végtelen fekete lyukba. Ez, ahogy nőni kezdett, sem változott. 

Reggel

Reggelünk (A szerző fotója)

Már megint mit csinálok rosszul?

Aztán a reggelek! Egyikük már hajnal ötkor ébresztőt fújt, fitten, mosolygósan és hangosan adta a világ tudomására, ő bizony kialudta magát, folytatódhat a világ felfedezése. A másik ezzel szemben úgy aludt mint a medve. Ha a tesó hagyja, kilencig is durmol(t volna)!

Kit rontottam el? A gyorsan elalvó, de korán kelő, vagy a forgolódó, ám sokáig aludni vágyó babámat?

Beszéljünk a szoptatásról is! 

Az egyik gyerekem olyan volt mint egy porszívó: rendkívül hatékony és gyors. A másik ezzel szemben komótosan evett, a nap nagy részét legszívesebben rajtam töltötte volna (töltötte is sokszor). Adott volt tehát egy afféle tankönyvi baba, aki menetrend szerint evett három óránként, és adott egy másik, aki az igény szerinti szoptatás hívei közé tartozott. Most akkor melyiküket rontottam el már megint?

Ikrek

Az ikrek, ha játszanak (A szerző fotója)

Hasonló megélések a szilárd étel bevezetésével, a szobatisztulással, a mozgás- és beszédfejlődéssel is

Nappal pörgő babámnak, miután megtanult helyet változtatni, nem volt megállása. Mindenre fel és le kellett másznia. Nem egyszer találtam rá délutáni alvás után a pelenkázóasztalon ücsörögve, vagy a komód tetején. Mint egy Maugli, úgy ment mindenfelé, megállíthatatlan lett. A tesó ennél sokkal megfontoltabb volt. Az ő erőssége a kommunikáció lett. Másfél éves kora után már mondatokban beszélt, bámulatos szókinccsel.

Úgy összegeztem akkoriban ezt az időszakot, hogy Egyeske volt a láb, Ketteske a száj.

Itt van azért egy apró kitérő, ami szerintem kifejezetten ikres specifikum, ez pedig az, hogy ők egymásra is nagyon erőteljesen hatottak. Ha nincs Maugli, megfontolt(nak hitt) gyermekem tuti nem mászik komódokra, jaj, dehogy! Ő cipeltette volna magát továbbra is. Nem véletlenül volt Kis Hátizsák az egyik beceneve! Kis Hátizsák nélkül azonban Maugli se tudott volna mondókázni kétéves kora előtt, hiszen őt tökéletes mértékben lefoglalta az artista művészet. 

Melyiküknél voltam szuperanya? Döngethetném nagyképűen a mellem a nagydumás gyerekem kapcsán, hogy lám-lám, a rengeteg meseolvasás, látod, milyen fontos, de akkor mi van a légtornászommal? Ő is ugyanazokat a meséket hallgatta. Vagy feltehettem volna azt a lemezt is, hogy hát igen, aki sokat jár a gyerekével játszótérre, meg erdőbe-mezőre, meg aki hagyja felmászni is meg leesni is (amúgy hagytam, de csak, mert nem volt négy kezem) akkor, lám-lám, ilyen jó mozgású gyereke lesz. Na, de akkor ismételten, melyik gyerekemet rontottam el: a felfedezőt vagy a dumagépet?

Anya hátán

Anya hátán (A szerző fotója)

Nyugalom, a dolgok később sem alakulnak máshogy!

Ma már kilencévesek, igazi nagy(kis)fiúk, de a fenti dolgok mit sem változtak. Millió új példám van, hozok kettőt még! Az egyikük imád olvasni, a strandon is inkább a könyvet választja, míg a másik figurázik a csúszdán, a létező összes bogarat megmenti a vízből, összegyűjti az elhagyott pénzérméket. Utóbbi kisfiam rendkívül nyitott gyerek lett, magabiztos, talpraesett, aki előtt nincs fal, amit ne lehetne lebontani, a tanulás viszont hidegen hagyja, a szabályokat jobb szereti újraírni, mint betartani. A tesó ezzel szemben nagyon szorgalmas, szabálykövető, csavaros észjárású kiskrapek, akinek olyan érzelmi intelligenciája van, mint kevés felnőttnek. Ez a kiskrapek új helyzetekben azonban még bátortalan, fél az esetleges kudarcoktól, emiatt sok klassz dolgot inkább kihagy az életéből. Még! 

Melyiküknél voltam szuperanya és melyiküket rontottam el? 

Megmondom a tutit: mindkettőnek szuper anyukája vagyok (ez afféle mantra egyékbént, hogy tényleg el is higgyem) és egyiket se rontottam el! Ennek felismerésére legalább nyolc évem ráment, neked ne legyen ennyi!

Hallgass bölcs nlc-s öreganyádra! (Amúgy negyvenhárom vagyok, de hetvenkettőnél egy perccel sem érzem magam többnek!) Egyszerűen nem tudod elrontani, ha szeretetből csinálod. Nem, nem tudod!

Egy csomó dolgot nem tudsz befolyásolni, ha belegebedsz, akkor se! Persze, tenni mindig kell a fejlődésért, meg nem nevezett gyermekemnek is kell olvasnia napi 10 percet, de ennél többet nem tehetek. Egyszerűen csak bízom abban, hogy egyszer majd rákap ő is az ízére, ahogy a tesó is rájön arra, hibázni nem a világ vége.

Éva és a fiúk

Éva és a fiúk (A szerző fotója)

Mi ennek az egész agymenésnek a lényege? Íme cseppet sem tudományos konklúzióm!

Ez a két kisgyerek ugyanabban a környezetben nő fel, pontosan ugyanabban. Ugyanannyi simit, puszit, ölelést kapnak, mint a másik. Milliméterről milliméterre ugyanazt a családi hátteret, dinamikát, szülői hangulatot, mintát látják, mégsem lettek ugyanolyanok, mégsem reagálnak ugyanúgy helyzetekre, mégsem vagyok ugyanabban sikeres náluk. 

Szóval önmarcangoló anyatársam! Tedd le, kérlek a bűntudatot, amit minden nap magadhoz szorítasz, mert nincs rá okod, hogy cipeld! Jól csinálod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top