nlc.hu
Baba
3 ok, hogy 30 felett vállalj gyereket

Ne maradjon a szülőkben túl sok „mi lett volna, ha…” – A gyerekvállalás előnyei 30 felett

Sokan választják azt az utat, hogy nem követik anyáink példáját, és inkább 30, sőt 40 éves koruk után vállalnak gyereket. És több jó okuk is van erre.

„De 50 éves leszek, amikor a gyermekem elvégzi a főiskolát!” – ezt a mondatot hallja talán legtöbbször dr. Georgia Witkin, a Mt. Sinai School of Medicine pszichiátria és szülészet-nőgyógyászat és reproduktív tudományok egyetemi docense, amikor olyan páciensekkel találkozik, akiknek arról kell dönteni, hogy belevágjanak-e a lombikprogramba, vagy próbálkozzanak még természetes úton. A legtöbben attól félnek, hogy kifutnak az időből, ha még halogatják a lombikot, és a természetre bízzák a gyerekvállalást 35-40 éves korukig.

„Azt mondják, hogy ez lehet az »utolsó esélyük« a családalapításra, és félnek attól, hogy idősebb szülőként nem élnek majd elég sokáig ahhoz, hogy segítsék gyermeküket az olyan fontos tapasztalatokon keresztül, mint a házasság és a gyerekvállalás – írja a pszichiáter. – Pedig a 30-as, 40-es vagy még idősebb korban a családalapítás, illetve családbővítés több előnnyel is járhat mind a szülők, mind a gyerek számára.”

Motiváció

A szakember szerint a nagyon fiatal szülők természetesebbnek veszik a gyerekvállalást, mivel általában kevesebb probléma és komplikáció merül fel a teherbeesés során. Az idősebb szülők számára azonban összetettebbé válik a gyerek kérdése, mert sokak számára már nem megy olyan gyorsan és könnyen a fogantatás, mint fiatalabban. Így amikor végre elérkezik a pillanat, az idősebb szülők úgy érzik, mélyebben képesek értékelni a gyerek születését, mint korábban értékelték volna.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Érettség

A fiatal szülőktől gyakran hallja a pszichiáter, hogy amellett, hogy nagyon szeretik a gyerekeiket, néha felmerül bennük, hogy milyen más lett volna az életük, ha többet utaztak volna, még egy iskolát elvégeztek volna, vagy több időt adtak volna maguknak a felnőtté válásra. Az idősebb szülők, akiknek már volt idejük ezekre, talán nagyobb valószínűséggel tudják teljes mértékben elfogadni a szülőséget, és a gyerekkel töltött időt a „mi lett volna, ha…” érzések nélkül tudják élvezni. Ez mélyebb kapcsolathoz is vezethet a gyerekkel.

Érzelmi stabilitás

Sok jószándékú barát és családtag gyakran figyelmezteti a középkorú párokat a gyerekvállalással kapcsolatban, hogy nem lesz elég türelmük ahhoz, hogy élvezzék a babakort vagy a dackorszakot. Egy középkorú szülők körében végzett felmérés azonban azt találta, hogy sokan nagyfokú elégedettséget és érzelmi kiteljesedést tapasztalnak szülői szerepükben.

„Ennek egyik oka, hogy mire az emberek elérik a 30-as és 40-es éveiket, általában erősebb az önismeretük és nagyobb az önelfogadásuk – írja a pszichiáter. – Szülőként ez gyakran azt jelenti, hogy nyitottabbak arra, hogy megértsék és elfogadják a gyerekeiket olyannak, amilyenek, és nem olyannak, amilyennek látni szeretnék őket. És itt van még egy bónusz az idősebb szülők számára: általában lazábbak, és nem jönnek ki olyan könnyen a sodrukból. A pácienseim ezt annak tulajdonítják, hogy tisztábban látják, mi számít igazán az életben, mint fiatalabb korukban.”

A szakember hozzáteszi, hogy minden korban megvannak a szülői lét előnyei és hátrányai, ezért nem beszélne le senkit arról, ha érzi a késztetést belül, hogy gyermeket vállaljon: „A legfontosabb, hogy ne maradjon a szülőkben túl sok »mi lett volna, ha…« gondolat a gyerekszületés kapcsán, hanem inkább azzal az érzéssel tudjanak visszatekinteni az életüknek erre a szakaszára, hogy »örülök, hogy megtettem«.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top