nlc.hu
Egészség

51 évesen könnyebb szülni mint 21 évesen?

30 év után újra teherbe esett, elmondta, 21 vagy 51 évesen volt jobb szülni

Egy édesanya 30 évvel első fia születése után újra teherbe esett, ezúttal 51 évesen. Őszintén mesélt arról, hogy hogyan élte meg terhességét, sőt, arra jutott, hogy ebben a korban sokkal könnyebbnek találta a szülést.

Dr. Renee Hoenderkamp mindössze 21 éves volt, amikor fia, Calum megszületett. Nem titkolta, hogy gyermeke nem tervezett baba volt, ráadásul helyzetét tovább nehezítette, hogy a fiú születése után férjével elég gyorsan elváltak. Egyedülálló édesanyaként a jelzáloghitel mellett nem volt túl sok választása, így 28 nappal a szülés után kénytelen volt visszatérni a munkaerőpiacra.

Ahogy teltek az évek, úgy tűnt, hogy a fáradalmas munka meghozta a gyümölcsét, hiszen Renee egy magazin igazgatója lett, ennek ellenére nem sokkal később éles fordulatot vett az élete. Az édesanya úgy döntött, hogy pályát vált és orvosnak tanul. Évekkel később háziorvos lett belőle és megismerkedett a nála 7 évvel idősebb Colinnal. 

Amikor 50 évesen elmondtam a fiamnak, hogy terhes vagyok, eléggé megdöbbent

– mesélte Renee a Daily Mailnek. 

Dr. Renee Hoenderkamp

Egy édesanya szerint 51 évesen sokkal könnyebb az anyaság (Fotó: Instagram/Renee Hoenderkamp)

Elmondása szerint ebben a korban legtöbben már az unokáikkal foglalatoskodnak, nem pedig az állandó pelenkázással és az éjszakákon át tartó virrasztással. Mindennek ellenére úgy gondolja, hogy a két gyermeke 30 éves korkülönbsége lehetővé teszi, hogy összehasonlítsa a terhességet, illetve az anyaságot ebben a korban. Ugyan kislánya még csak 5 éves, az édesanya úgy nyilatkozott, miszerint életének egyik legjobb döntése volt, hogy 51 évesen szült, ráadásul véleménye szerint minden zökkenőmentesebben is ment. 

„Ezúttal az egész folyamat könnyebb volt. Több időm, türelmem, önbizalmam van, és minden bizonnyal sokkal jobb anya vagyok, mint 30 évvel ezelőtt.”

Ugyan egyetértett azzal, hogy az idősebb anyák ki vannak téve a genetikai szövődménynek és a lehetséges komplikációknak, azonban a megfigyelési és tesztelési folyamat ma már nagyon kidolgozott.

Renee ezúttal sokkal tudatosabb volt, mint 21 éves korában. A terhessége alatt is rendszeresen mozgott, továbbá aprólékosan elvégezte a medencefenéki és hasi gyakorlatokat is. Részben talán ennek is köszönhető, hogy 24 óra után már haza is engedték a szülés után. 

„Az igazság az, hogy az egész folyamatot sokkal könnyebbnek találom, mint 21 éves koromban. A terhesség lehet könnyű, nehéz, problémás és összetett. Ez nagyon egyéni dolog, és az életkor ebben csak egy apró tényező.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top