nlc.hu
Baba
Így készítsd fel kisállatodat a gyermeked érkezésére

Az állatok is depresszióba eshetnek a változástól – így készítsd fel a háziállatod a kisbabád érkezésére

Egy kisbaba érkezése az egész család dinamikáját megváltoztatja, így nagy hatással van a házi kedvencünkre is. Előfordulhat, hogy a napi rutin felborulása miatt a kutyáknál, illetve a macskáknál is észlelhetőek depresszióra, szorongásra utaló jelek. Néhány praktikus megoldással azonban felkészíthetjük őket az új családtag érkezésére.

Akinek van bármilyen háziállata, jól ismeri azt az érzést, amikor egy rossz napon olykor azt érezzük, hogy több szeretet és törődést kapunk házi kedvencünktől, mint bárki mástól. Megismertetik velünk a feltétel nélküli szeretet, a törődés és a felelősség fogalmát. Az évek során olyan erős kötődés alakulhat ki négylábú társainkkal, amelyet sokan nem is értenek. Ennek ellenére az életünk során akadhatnak olyan mérföldkövek, amely az egész család életére nagy hatással lesznek, beleértve a kutyánkat, illetve a macskánkat is.

Például egy kisbaba érkezése pontosan ilyen. Azt gondolhatnánk, hogy egy új családtag érkezése kevésbé fogja befolyásolni a házi kedvencek életét, majd nem sokkal később kénytelenek leszünk belátni, hogy semmi sem lesz már olyan, mint régen, hiszen a családi dinamika megváltozik. Az állatok ezt vélhetően már a várandósság korai szakaszában is érzékelik, hiszen higiéniai okok miatt kevesebbet érintkezünk velük, nem engedjük fel a kanapéra vagy az ágyba, a terhesség előrehaladott állapotában pedig már a sétáltatás is lehetetlenné válik. A második gyermek születésekor sok szó esik arról, hogy az első talán rosszul fogja érezni magát attól, hogy kevesebb figyelmet kap. Ugyan a kutyák nem tudják olyan egyértelmű jelekkel a tudtunkra adni, ha valami bántja őket, viszont ők is szenvedhetnek depressziótól és szorongástól. 

Mi lehet az oka annak, ha a házi kedvencünk depresszióban szenved?

Talán elsőre meglepő lehet, azonban az állatok is szenvedhetnek a szorongás, illetve a depresszió okozta tünetektől, amelyek egyébként nem sokban térnek el az embereknél tapasztaltaknál. Szomorúnak, lehangoltnak és kedvetlennek tűnhetnek. Gyakori, hogy ilyenkor nyugtalanabbá válnak, kevesebbet esznek és isznak, továbbá az alvási ciklusuk is felbomlik. A kutyák ebben az időszakban gyakrabban nyalogatják a mancsukat, a macskák pedig hajlamosabbak arra, hogy kitépjék a saját bundájukat. 

A kutya is szoronghat az új családtag miatt

Fotó: Getty Images

A depresszió kialakulásában nagy szerepet tölt be a kisállat egészségügyi állapota, továbbá az, hogy milyen hormonális változásokon megy keresztül. Az emberekhez hasonlóan, minden állatnak megvan a maga egyedi személyisége, így a depresszió oka is eltérő lehet. Ennek ellenére az egyik leggyakoribbak közé sorolják a napi rutin változását. Ide sorolható például a költözés, egy szeretett személy elvesztése vagy egy új családtag, azaz egy kisbaba érkezése. 

Vannak szülők, akik arról számolnak be, hogy az első időszakban kifejezetten idegesítették a kutyájuk, mellette türelmetlenebbek és ingerlékenyebbnek érezték magukat. Részben ennek a változásnak is köszönhető, hogy a házi kedvenceink – velünk együtt – frusztráltabbak lesznek, nekünk pedig lelkiismeretfurdalásunk lesz azért, amiért nem tudunk rájuk elég figyelmet fordítani. Hajlamosak a féltékenységre, ha azt érzik, hogy nem kapják meg a korábban megszokott törődést és figyelmet. Mivel a házi kedvenceink ragaszkodnak a megszokott napi rutinhoz, nehezen alkalmazkodnak az éjszakai kelésekhez, a délutáni alvásokhoz és a friss szülői léthez tartozó sírásokhoz. 

Az állatoknak több időre van szüksége az alkalmazkodáshoz

Lehetséges, hogy a baba születése után még frusztráltabbnak érezzük magunkat, mivel a háziállatunk elkezdett rosszul viselkedni. Az állatok nagyon érzékenyen reagálnak a háztartásban bekövetkező változásokra

– mondja Dr. Kathryn Dench állatorvos a Popsugarnak.

Jessica Freedman kutyakiképző hozzátette, hogy sok szülő nem veszi figyelembe, hogy a házi kedvenceknek több időre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak a gyerekekhez. Éppen ezért, amikor egy kisbabát hazavisznek, a háziállat a kevesebb figyelem és a megzavart rutin miatt másképp viselkedhet. 

„Ez olyan viselkedési problémákban nyilvánulhat meg, mint például az ugatás, rágás, vagy kisebb balesetek okozása a házban” – mondta az állatorvos, majd hangsúlyozta, nem csoda, hogy ebben az időszakban a szülők ingerlékenyebbé válnak. 

A kutya is szoronghat az új családtag miatt

Fotó: Getty Images

Hogyan készítsük fel a háziállatunkat a kisbabánk érkezésére?

Minél hamarabb kezdjük el felkészíteni kisállatunkat a drasztikus változásra, annál könnyebb és egyszerűbb lesz az átmeneti időszak, így érdemes néhány hasznos praktikát bevetni a baba érkezése előtt.

  • Fokozatosan változtassuk a kutyánk vagy a macskánk környezetét: Már az apró környezeti változások is jelentős stresszfaktor lehet a házi kedvencünk számára, így érdemes fokozatosan hozzászoktatni őket például az új bútorokhoz, babasarokhoz stb. Amikor az átrendezett helyek elkészültek érdemes ezeken a helyeken játszani velük, hogy pozitív érzéseket keltsen bennük. 
  • Készítsük fel őket a baba hangjára: A baba sírása ijesztő és zavaró is lehet a kutyák és a macskák számára egyaránt. A YouTube-on sok videót lehet találni, amelyek kifejezetten babazajokat tartalmaznak. A kisbaba érkezése előtt érdemes hozzászoktatni őket ezekhez a hangokhoz, továbbá a játékok zajához.
  • Szoktassuk hozzá őket az illatokhoz: Érdemes megismertetni velük a babák ruhájához használt mosószer és öblítő illatát, így még azelőtt pozitív asszociáció alakul ki bennük még mielőtt megszületne a kisbabánk.

Via: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top