nlc.hu
Baba
5 gyümölcs, amelyben több a rost, mint egy tál zabpehelyben

5 gyümölcs, amelyben több a rost, mint egy tál zabpehelyben

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a rostok.
evés, fotó: Getty Images

Szinte mindannyiunknak szüksége lenne több rostra. Annak ellenére, hogy napi 28-34 gramm rostot kellene fogyasztanunk, tízből alig egy ember teljesíteni ezt az adagot. A kevés rostfogyasztás nem csak az emésztőrendszerünk egészségére jelent gondot. A rostok védelmet nyújtanak a súlygyarapodás ellen is, és segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a rákot.

Bár a zab ismert rostforrás (egy fél csésze például 4 gramm rostot biztosít), több gyümölcs is van, amely adagonként még több rostot tartalmaz – hívja fel a figyelmet az EatingWell cikke. Ráadásul a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is. 

5 gyümölcs, amelyben több a rost, mint egy tál zabpehelyben:

5 fotó

Ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, hanem hatékonyan növelik a napi rostbevitelt is, különösen akkor, ha a teljes kiőrlésű gabonák önmagukban nem elegendőek. Beépítésük az étrendbe hozzájárulhat az emésztés egészségéhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez.

Milyen rostokat érdemes fogyasztanunk?

Rosthoz sokféle forrásból hozzájuthatunk, azonban nem mindegy, hogy végül milyen formában visszük be a szervezetbe. A gyümölcsök és a zöldségek jó, ha az étrendünk szerves részét képezik, azonban a gyümölcsök esetében jó, ha ügyelünk a mennyiségre a gyümölcscukor miatt. A citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a (savanyú) alma, valamint a natúr ananász mind jó választás lehet, a zöldségek közül pedig a káposzta, a zöldsaláta, a brokkoli, a répa, a paprika és a paradicsom. Ha hajlamosak vagyunk puffadásra, a brokkolit és a kelkáposztát főzzük meg, a salátához pedig együnk más rostot is! Rosthoz hántolatlan gabonafélékből is hozzájuthatunk, ráadásul ezek ballasztanyaga hatásosabb, mint a zöldségeké, gyümölcsöké. A gabonák maghéjában található cellulóz, azaz nem oldódó rost, éppen ezért jó, ha a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket részesítjük előnyben. Ha nassolni támad kedvünk, fontos, hogy megnézzük például a kekszek címkéjét, és válasszuk a teljes kiőrlésű, rostban gazdag változatot! A keksz összetevői között keressük a búzakoprát, a búzacsírát, a szezámmagot, a tökmagot és a lenmagot, hiszen ezek mindegyike magas rosttartalmat biztosít.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top