Babapersely

Start-értékpapírszámla kisokos

A szükséges dokumentumok listája és minden más, amit a Start-értékpapírszámláról tudni érdemes.

Start-számla-kisokosMi a Start-értékpapírszámla?
Az állam életkezdési támogatása – jelenleg
42 500 Ft – a Magyar Államkincstár által vezetett Start letéti számlára kerül automatikusan. A szülőknek és hozzátartozóknak lehetőségük van arra, hogy az összeget a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálataiban nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át, és azt december 2-ától Babakötvénybe fektessék be, illetve erre a számlára teljesíthetők a szülők és hozzátartozók által kezdeményezett extra – felső korlát nélküli – befizetések is. A Babakötvényeket a Start-értékpapírszámlán tartják nyilván.

Ki nyithatja meg a Start-értékpapírszámlát?
A szülők és hozzátartozók is megnyithatják a Start-értékpapírszámlát a gyermek nagykorúvá válása előtt bármikor, a minimális megtakarítási idő 3 év.

Hol nyithatom meg?
Start-értékpapírszámlát jelenleg kizárólag a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain lehet megnyitni. Óriási előnyt jelent, hogy a számla vezetése a kincstárban díj-, jutalék- és illetékmentes.

Szükséges dokumentumok:
• A szülő (vagy a gyermek törvényes képviselőjének) személyazonosító kártyája/igazolványa, ha van, lakcímkártyája,
• a gyermek adóazonosító jelét tartalmazó adóigazolvány (amennyiben rendelkezésre áll),
• gyermek születési anyakönyvi kivonata és lakcímkártyája,
• a szülő nyilatkozata a családi pótlékra jogosultságról, hozzátartozó esetén pedig a nyilatkozata a gyermekkel fennálló hozzátartozó kapcsolatról.

A Start-értékpapírszámla előnyei:
• A szülők és hozzátartozók már a 2006. január 1. előtt született gyermekek részére is nyithatnak Start-értékpapírszámlát.
• Évente a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6000 Ft állami kamattámogatás jár.
• Az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt Babakötvényben helyezhető el, mely az állami garancia miatt hosszú távú biztonságos befektetés.
• A Babakötvény az éves kamatokat automatikusan „önmagába forgatja vissza”: mindig a gyermek születési évéhez igazodó, azonos sorozatszámú kötvénybe lehet befektetni.
• A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

A Start-értékpapírszámlával kapcsolatos tájékoztatás nem teljes körű, bővebb információért hívja a Magyar Államkincstár Központi Ügyfélszolgálatát (06-1-452-2900), látogasson el a kincstár honlapjára, vagy keresse fel a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top