Babapersely

A legfontosabbak, amit a Babakötvényről tudnod kell

Meddig adómentes? Hogyan alakul a hozam? Mennyi az állami támogatás, és mégis hogyan tudom elintézni a befizetéseket? Minden kérdésre válaszolunk, amit a Babakötvényről tudni akartál!

Minden, amit a babakötvényről tudnod kellMielőtt elmerülnénk a részletekben, tisztázzunk néhány fontos tényt!

2006. január 1. után született gyermek számára Start-letéti számlán tartják nyilván az ún. fiatalok életkezdési támogatásának összegét (jelenleg 42 500 Ft), melyből a Start-értékpapírszámla megnyitását követően Babakötvény vásárolható. A Babakötvényt magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű személy vásárolhatja meg, akinek a gyermeke még nem töltötte be 18. életévét és rendelkezik Start-értékpapírszámlával. Részleteket magáról a kötvényről itt olvashatsz!

De nézzük a Start-értékpapírszámlára történő Babakötvény befektetés azon ismérveit, amit jó, ha minden szülő átolvas!

A, mint adómentes
A Babakötvényen elért kamatjövedelem – a Start-értékpapírszámláról való kifizetés szabályai szerint – így például a gyermek 18 éves korától adó- és egészségügyi hozzájárulás- (EHO) mentesen felvehető.

Á, mint állami támogatás
A Start-értékpapírszámlán lévő Babakötvény befektetésre – a befizetett összegtől függően – évenkénti állami támogatás is jár. Ennek az értéke az éves szülői befizetések 10%-a, de maximum évi 6000,- Ft.

C, mint célok
A kezdeti életkezdési támogatás és a Start-értékpapírszámlán gyarapodó további szülői befizetések a következő célokra fordíthatóak a Babakötvény lejáratát követően:

  • tanulmányok,
  • lakhatás,
  • pályakezdés,
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
  • jogszabályban meghatározott más cél.

H, mint hozam
Jó, ha tudod, hogy a Babakötvény éves kamatai – folyamatos újrabefektetéssel – automatikusan „önmagába forgathatók vissza”: mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe. Lássuk egy fiktív példán keresztül, hogy optimális esetben hogyan alakulhatnak a számok 3%-os inflációt feltételezve, + 3% kamatprémiummal, azaz összesen 6%-os kamattal számolva a futamidő végéig.

Tehát ha valaki megnyitja a Start-értékpapírszámlát,

  • de a 42 500 Ft-on kívül a szülő nem tudja kiegészíteni az összeget, azaz „csak” a kezdő állami támogatás kamatozik, akkor a futamidő végén akár 128 588 Ft-ja is lehet a gyermeknek;
  • a szülő vagy más hozzátartozó befizet a számlára havi 1000 Ft-ot, ezáltal jogosult lesz a 10%-os (1200 Ft) állami támogatásra (amivel a kamatozó tőke összege és így a kamat is tovább növekszik), így a futamidő végére akár 574 220 Ft-ra gyarapodhat a Babakötvény befektetés;
  • a szülő vagy más hozzátartozó havonta 5000 Ft-ot befizet a számlára, ezáltal jogosult lesz az évenkénti állami támogatás maximumára, azaz 6000 Ft-ra (amivel a kamatozó tőke összege és így a kamat is tovább növekszik). A futamidő végén akár 2 339 621 Ft-ja is lehet a gyermeknek, ami fedezhet akár többéves egyetemi tandíjat.

K, mint kényelmes
Nincs szükség arra, hogy állandóan a bankba járj. Nem kell sorban állni semmilyen pénzintézetben. Elég egy állandó havi átutalási megbízást adni a bankodnak a befizetni szánt összegről

Ö, mint összeg
Bármilyen kis összegért lehet már venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlet 1 forint.

S, mint Start értékpapírszámla
Megnyitásakor erre a számlára kerül az állam által biztosított kezdő, ún. életkezdési támogatás (42 500 Ft), majd később a szülők, hozzátartozók befizetései és a befizetések után járó évenkénti állami támogatás. A Start-értékpapírszámla megnyitásáról bővebben itt olvashatsz!

*Jelen tájékoztatás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján kereskedelmi kommunikációnak minősül, és nem tekinthető ajánlattételnek, teljes körű tájékoztatásnak, befektetési vagy adótanácsadásnak. A Babakötvény forgalomba hozatalának és forgalmazásának általános feltételeit az aktuális Ismertető és a Nyilvános Ajánlattétel tartalmazza, mely megtekinthető a forgalmazó helyeken, illetve a www.allampapir.hu és a www.akk.hu honlapon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top