Boci cikkek

Mi tartja össze a családot?

A családi béke, a családtagok egymáshoz való szoros kötődése nem természetes adottság, hanem olyan valami, amiért nap mint nap tennünk kell. Természetesen a szeretet a legfontosabb, és mindennek erre kell épülnie szülők és gyermekek között, de az érzelmek mellett tettekre is szükség van ahhoz, hogy jól működjön a családi közösség. Íme néhány gyakorlatias dolog, ami harmóniát és boldogságot hoz az otthonodba!

Családi rítusok

A családi hagyományok és szokások ritmust és kiszámíthatóságot hoznak az életünkbe, ezért nagyon fontos, hogy ápoljuk őket. Ezek rendszeres ismétlődése visszazökkenti a családot a szétzilált, rohanó hétköznapokból a meghittségbe, és otthonosságot, biztonságot hoznak magukkal, arról nem is szólva, hogy különlegesek és emlékezetesek az átlagos napokhoz képest. A hagyományok kapaszkodót jelentenek ebben a nagyon sokszínű és nehezen megérthető világban, és nélkülük hamar elfelejtenénk, kik is vagyunk, hová tartozunk, és az sem lenne világos, mi a helyes és helytelen viselkedés. A cseperedő gyerekek számára nélkülözhetetlenek az ilyen igazodási pontok a világban, de felnőttként is nagy szükségünk van rájuk, ezért ragaszkodjunk minden családi tradícióhoz, legyen az kicsi vagy jelentős, és ápoljuk a rítusokat és hagyományokat, amelyeket az őseinktől örököltünk!

Össze tartó család

Anya, apa, gyerekek – együtt lenni jó

Egymás elismerése és tisztelete

Elismerés nélkül bizonytalanná, szorongóvá válik egy közösségen belül még a legnagyobb önbizalommal megáldott ember is – legyen az felnőtt vagy gyermek. Mindnyájunknak fontos, hogy időről időre pozitív visszajelzéseket kapjunk, és megerősítsék bennünk az érzést, hogy helyünk van a családban, számítunk a többieknek, bíznak bennünk, és feltétel nélkül szeretnek. Ne fukarkodj ezért sem a párod, sem a gyerekeid irányába a dicsérő szavakkal és az apró jutalmakkal, és naponta mutasd meg nekik, hogy ők számodra a legfontosabbak, és töretlen a beléjük vetett hited és bizalmad.

Beszélgetés

A szeretetet szavak nélkül is kifejezhető, de egy hallgatag családban, bizony, elég nehéz boldogan élni. A kommunikáció, a rendszeres beszélgetés nagyon fontos eleme az emberi kapcsolatok megerősítésének, ráadásul ahhoz, hogy ez megtegye a hatását, nem kell feltétlenül mindennap valami mély, komoly diskurzust folytatni. A kellemesen felszínes témájú, de egymásra odafigyelő tereferék, amikor „szót szóba öltünk”, sokszor hasznosabbak, és hatékonyabban tesznek helyre dolgokat, mint a világmegváltó, bölcselkedő hegyi beszédek. Vannak, akiknek ez nehezebben megy, mert természetüknél fogva inkább szeretnek hallgatni, vagy a családjukból ilyen szokást hoztak magukkal. Van nekik egy jó hírünk: a társalgás művészete tanulható, gyakorlással bárki magas szintre juthat ebben a művészetben, és az ilyen erőfeszítésnek nagyon sok jutalma lesz majd a családon belül. Cseverésszünk ezért minél többet a gyerekeinkkel és párunkkal csak úgy, a beszélgetés öröméért!

Közös programok és élmények

A közös élmények összetartó ereje óriási: ezek során kovácsolódik egymást támogató emberek csapatává egy család, és ekkor ismerjük meg a másik igazi arcát, jellemét, szívének és gondolatainak mélyebb rejtekeit. Minél gyakoribbak és változatosabbak a közös élményeink, annál szorosabb és erősebb a kötelék a családtagok között, és annál nagyobb biztonságot nyújt majd ez a kis közösség a tagjainak. Mindegy, miféle programot szervezünk – mehetünk együtt kirándulni, végezhetünk közösen házimunkát, játszhatunk, tanulhatunk, sportolhatunk együtt –, a lényeg, hogy együtt legyünk, és legyen valami közös célunk. Akár csak annyi, hogy egymás örömét keressük…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top