Egyszerű, mint a faék és lehetetlen abbahagyni: barackos gombóc
Ezelőtt sosem csináltam még barackos gombócot, de azt hallottam, valahogy sokkal jobb mint a szilvás, úgyhogy kipróbáltam. Nem bántam meg.
Vegetáriánus fesztivál lesz Budapesten
Augusztus végén rendezik a budapesti Vegetáriánus Fesztivált, ahol relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és táncprogramokat, valamint filmvetítéseket is láthattok.
A kelt tészta sem hülyeség nyáron, sőt: buktázunk
Amikor harminc fok alá megy a hőmérséklet, még mindig nem a nagy zabálásokról szól a nyár, de azért jól esik egy könnyebb fogás után valami desszert is. A lekváros bukta pedig egy hideg leves vagy egy saláta után is jól csúszik ilyenkor.
Hangzatos díjat kapott egy belvárosi étterem
Nem egy Michelin csillag, de fontos díj.
A lekvárok királya a sárgabarack
Sárgabarack lekvár nélkül nincs palacsinta, máglyarakás, rácsos linzer, Rákóczi túrós, piskótatekercs, de még hájas süti sem, úgyhogy minden háztartásban jó tartani néhány üveggel.
A Fekete-erdő torta is lehet egyszerű, mutatjuk
Macerásnak tűnik, de nem vészes menet elkészíteni egy Fekete-erdő tortát.
Mutatjuk, hol eszel a Margit-szigeten
A Balatonon már akad pár, most viszont Budapesten is lett egy cefet jó strandbüfé. Ez a Laza Pala, a helyet Bíró Lajos viszi.
A zsír és a feketeribizli jól megfér egymással. Mutatjuk.
A feketeribizli még a meggyhez képest sem jófej gyümölcs: nem kell ugyan magozni, de egyesével kell lecsipkedni a szárakról a bogyókat, ami a
Itt a málna, jöhet a tejfölös desszert!
Cikksorozatot indítottunk, benne a szezonhoz és a magyar konyhához köthető süteményekről lesz szó, némi csavarral. A szerző a magas színvonalú konyhájáról ismert budapesti Mák bisztró desszertjeiért felel, mint cukrász séf. Ma a málna kerül terítékre.
Egy darabig most minden meggyes lesz
Végre itt a meggyszezon, most érdemes nekiesni a magozásnak, szörpözésnek, befőzésnek, mert ami most egy délutánnyi meggyezés, az később a legjobb feketeerdő tortákat, lúdlábakat meg pitéket jelenti. Első körben itt egy egyszerű szörp és egy foszlós, meggyes-mákos kuglóf receptje meggyel.
Vége a szezonnak, így süsd meg az utolsó epres pitét
Nyáron ritkán szeretné az ember a sütőt bekapcsolni, de a bogyós gyümölcsös pitéket elég nagy kár lenne kihagyni. Az eper lassan leérik, de ha még nem sütött idén epres pitét, mutatunk hozzá egy jó receptet.
Nigella Lawson, világhírű tévészakács magyar kerámián fotóztatja ételeit
Hosszú szünet után, szeptemberben jelenik meg Nigella Lawson új szakácskönyve, amelynek borítómintáját Födő Gábor, az Apacuka kerámia egyik alkotója tervezte. A világhírű szakács beleszeretett a magyar edények mintavilágába.
Vidékről jöttek a rétessütő asszonyok Molnár Ferenc miatt – Évszázados finomságok
Hideg nyalat, rumos dinnye és palócleves. Többek között ezekkel az akkor még újdonságoknak számító fogásokkal lehetett levenni a lábukról a történelem nagyjait. Sőt, a róluk elnevezett ételek a mai napig menő finomságok.
Első díjat nyert az NLCafé gasztrobloggere a Judafest sütiversenyén
Kis-Varga Judit, az NLCafé gasztro rovatának vezetője nyert az almás-mézes süteményével. Mutatjuk a receptet is!
A tócsninak ezerféle neve és változata van. Elmondjuk.
Tócsni, lapcsánka, hremzli, macok, tök mindegy. Reszelt krumpli, liszt és tojás, na meg a többi.
Halászlékrónikák – Mitől bajai, a bajai?
Örök harc a vízparti, gazdag örökséggel rendelkező települések között, hogy melyik halászlé is az igazi, az eredeti. Ebben nem tisztünk igazságot tenni, viszont most megmutatjuk, mitől bajai a bajai.
Évszázados történetek – Magyar gasztrocsaládok nyomában
Marcipán rózsa, palóc leves, Dobos-torta... az életünk mindennapi részei, de évszázados múltjuknak, hagyományuknak különleges történetei vannak.
Ó édes, varázslatos csíramálé!
A csíramálé az egyik legrégebbi és legtáplálóbb édességünk, ami tele van vitaminnal. Cukor sem kell hozzá, nagyon olcsó elkészíteni.
Ács Imre: Egyenként vasaltam ki a régi szakácskönyvek oldalait
Ács Imre 35 éve tanítja és kutatja a magyar gasztronómia történetét, eszelős nagy szakácsköny gyűjteménye van.
Saját csokija lett Kaposvárnak
Helyi, természetes alapanyagok felhasználásával készítik Kaposvár csokiját, ami egyben egy játék is.
3 centis csoda – ilyen az igazi szabolcsi töltött káposzta
Az igazi szabolcsi töltött káposzta alig 3 centis. Más ez, mint az ország többi részén.
Beavatási szertartásnak számított, ha egy lánynak megmutatták a Kossuth kedvence receptjét
Kossuth Lajos a a ceglédi toborzóbeszéde miatt írta bele nevét a helyiek szívébe. Sütöttek neki.
Mascarponés túrókrém sós karamellel – ez lett az év fagyija
Balmazújvárosi fagyi nyerte el az Év Fagylaltja címet a hétvégi, szegedi megmérettetésen. A zsűrinek nem volt könnyű dolga: közel százféle ízt kóstoltak meg.