Magyarország kúl

Nigella Lawson, világhírű tévészakács magyar kerámián fotóztatja ételeit

Hosszú szünet után, szeptemberben jelenik meg Nigella Lawson új szakácskönyve, amelynek borítómintáját Födő Gábor, az Apacuka kerámia egyik alkotója tervezte. A világhírű szakács beleszeretett a magyar edények mintavilágába.

Az Apacuka kerámia megálmodója egy házaspár, Neuvirth Judit és Födő Gábor. A termékek egyediek, minden egyes darabot kézzel készítenek, és elég sajátos technikával, értsd: a mintákat falfestéshez használt gumihengerekkel nyomják az anyagba. De hogy kerül ezzel képbe egy brit sztárszakács? Merthogy Nigella Lawson külön terveztetett egyet magának. „Tavaly év elején megkeresett minket a Globalista konyha, akik híres külföldi szakácsokat hívnak meg Budapestre főzni. Kérték, hogy a következő vacsorájukra hadd vigyenek tőlünk tányérokat. – meséli a Magyarország Kúlnak Födő Gábor. – Külön erre az alkalomra készítettünk körülbelül 160 darabot.  Ezen a vacsorán főzött Olia Hercules is, aki a rendezvény végén szeretett volna néhányat elvinni magával. Örömmel adtunk belőle. Nem sokkal később Olia vacsorát adott Londonban, ahol vendége volt Nigella is. Annyira tetszettek neki az ételek, hogy egy ott készült fotóját posztolta az Instagramra. Talán észre sem vesszük, ha Olia nem értesít minket erről. Rögtön hozzászóltunk, és kialakult köztünk egy párbeszéd Nigellával. Végül neki is küldtünk néhány apacukás kerámiát ajándékba.”

Propping #atmytable Exquisite @apacukaceramics and thank you @oliahercules for introducing me to them

Nigella (@nigellalawson) által megosztott bejegyzés, 2017. Ápr 20., 06:02 PDT

Aztán sokáig semmi sem történt, mígnem idén januárban Nigella könyvkiadója felkereste a házaspárt. Kiderült, hogy nem került feledésbe az Apacuka kerámia, sőt: Nigella a következő, szeptemberben megjelenő könyvének borítómintáját Gáborra akarta bízni.

Judit és Gábor, az Apacuka kerámia megálmodói

„Agyagban készítettük el a mintát – magyarázza Judit. – Nigella külön kérése csupán annyi volt, hogy egyedi legyen, csak az övé. Illetve hogy citrom, padlizsán, virág és salátalevelek díszítsék. Mi többféle színben készítettük el, türkizben, olívazöldben, de ők végül grafikai utómunkával vörösre színezték. Azóta még a nyomódúcot is el kellett neki küldenünk, nagyon vigyáz rá, hogy a termék exkluzivitása megmaradhasson.”

Az már biztos, hogy a borítóminta Gábor terve, de az sem titok, hogy a könyvben számos ételhez választották a magyar keramikusok munkáját. Amióta Nigella posztolja az Apacukát, a követők és a rajongók száma ugrásszerűen megnőtt, még webshopot is kellett indítani, akkora lett az érdeklődés. Ha ősszel a könyv megjelenik, a családi ház mögött működő magyar manufaktúra az egész világon ismert lehet.

Hogyan született meg az Apacuka kerámia? Olvasd el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top