nlc.hu
Család kedvencei
Karácsonyi aprósütemény receptek

4 last minute karácsonyi aprósütemény

Hoztunk négy szuper karácsonyi aprósütemény receptet, amikkel garantált lesz a siker az ünnepi asztalnál!

A karácsony és az ünnepi időszak nem az őrült diéták és az önsanyargatás ideje. Ezeken a napokon valljuk be, bűntudat nélkül belefér a klasszikusok mellé egy-egy újonnan kipróbált aprósüti recept is.

Vajas sütemény

  • 4 darab tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 28 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 17 dkg vaj
  • 1 csipet só
Karácsonyi aprósütemény receptek

Fotó: Getty Images/Ekaterina Smirnova

Egy tálban verjük habosra a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a sóval és sütőporral kikevert lisztet is.

Egy másik edényben melegítsük össze a tejet és a vajat, míg a vaj teljesen el nem olvad.

Öntsük a lisztes keverékhez, majd robotgéppel dolgozzuk össze. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük 180 fokos sütőbe 35-40 percre.

Diós darálós keksz

  • 40 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • 22 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája

A lisztet, a sütőport, a diót, a porcukrot és a vaníliát összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint is. A tojások sárgáját is beletesszük és jól összegyúrjuk, a tésztát fóliába csomagoljuk és 3 órára hűtőbe tesszük. A húsdarálóra felszereljük a kekszformálót és ujjnyi süteménydarabokat készítünk vele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kapott rudacskákat, és 200 fokon, fél óra alatt megsütjük.

Egyszerű hókifli

  • 400 g liszt
  • 300 g vaj
  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor
Karácsonyi aprósütemény receptek

Fotó: Getty Images/Hedvig Prokos

A hókifli tésztájához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk és hűtőbe dobjuk 30 percre.

Az egyik csomagot kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú, vékony rudakat sodrunk belőle, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük őket.

175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is, majd ha kihűltek a kiflik, porcukorba hempergetjük.

Ropogós mandulakeksz

  • 115 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 200 g barna cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 80 ml víz
  • 325 g liszt
  • negyed teáskanál sütőpor
  • 1 csipet fahéj (nagy)
  • 90 g szeletelt mandula
Karácsonyi aprósütemény receptek

Fotó: Getty Images/Carol Yepes

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kb. 30 cm-es rúddá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és mélyhűtőbe rakjuk 1-1,5 órára. Mikor megdermedt, éles késsel kb. 2-3 mm vékonyra szeleteljük, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük a kekszeket.

via1, via2, via3,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top