A karácsony és az ünnepi időszak nem az őrült diéták és az önsanyargatás ideje. Ezeken a napokon valljuk be, bűntudat nélkül belefér a klasszikusok mellé egy-egy újonnan kipróbált aprósüti recept is.
Vajas sütemény
- 4 darab tojás
- 30 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 28 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 2,5 dl tej
- 17 dkg vaj
- 1 csipet só
Egy tálban verjük habosra a cukrot és a tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, majd a sóval és sütőporral kikevert lisztet is.
Egy másik edényben melegítsük össze a tejet és a vajat, míg a vaj teljesen el nem olvad.
Öntsük a lisztes keverékhez, majd robotgéppel dolgozzuk össze. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd tegyük 180 fokos sütőbe 35-40 percre.
Diós darálós keksz
- 40 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 22 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
A lisztet, a sütőport, a diót, a porcukrot és a vaníliát összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint is. A tojások sárgáját is beletesszük és jól összegyúrjuk, a tésztát fóliába csomagoljuk és 3 órára hűtőbe tesszük. A húsdarálóra felszereljük a kekszformálót és ujjnyi süteménydarabokat készítünk vele. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kapott rudacskákat, és 200 fokon, fél óra alatt megsütjük.
Egyszerű hókifli
- 400 g liszt
- 300 g vaj
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
A hókifli tésztájához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, mindkettőt fóliába csomagoljuk és hűtőbe dobjuk 30 percre.
Az egyik csomagot kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen hosszú, vékony rudakat sodrunk belőle, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük őket.
175 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is, majd ha kihűltek a kiflik, porcukorba hempergetjük.
Ropogós mandulakeksz
- 115 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 200 g barna cukor
- 1 ek vaníliás cukor
- 80 ml víz
- 325 g liszt
- negyed teáskanál sütőpor
- 1 csipet fahéj (nagy)
- 90 g szeletelt mandula
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kb. 30 cm-es rúddá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és mélyhűtőbe rakjuk 1-1,5 órára. Mikor megdermedt, éles késsel kb. 2-3 mm vékonyra szeleteljük, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük a kekszeket.