A puncsot, ezt a forró, fűszeres, alkoholos italt nagy társasággal a legjobb elfogyasztani – a hagyományok szerint. Nézzünk pár szuper puncsreceptet.
Ünnepi puncs
Ez a karibi ihletésű puncs édes ananászlevet, fanyar lime levét és háromféle alkoholt tartalmaz: sötét rumot, Camparit és Proseccót.
Hozzávalók
- 1 csésze kristálycukor
- 1 46 uncia (13.6 dl) ananászlé, hűtve
- 2 csésze (4.7 dl) sötét rum
- 1 ½ csésze (3.5 dl) Campari
- 1 ¼ csésze friss lime-lé (8-10 lime)
- ¼ teáskanál kóser só
- 1 750 ml-es palack Prosecco, hűtve
- Jégkocka
- Narancs és lime szeletek a díszítéshez
Elkészítés:
Keverd össze a cukrot egy csésze vízzel, időnként megkeverve, amíg a cukor fel nem oldódik. Ez körülbelül 4 perc. Vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni, majd egy órára tedd a hűtőbe. Keverd össze az ananászlevet, a rumot, a Camparit, a lime levét, a sót és a lehűtött cukros vizet egy nagy tálban. Közvetlenül tálalás előtt öntsd hozzá a Proseccót és tedd bele a jégkockákat. Díszítsd narancs- és lime-szeletekkel.
Ponche crema
Egy venezuelai karácsonyi koktél, amely arról ismert, hogy édes, fűszeres és hihetetlenül krémes, hasonlóan a tojáslikőrhöz. Édesített sűrített tejből, fahéjból, szerecsendióból és sötét rumból készül.
Hozzávalók 1 literhez:
- 400 ml teljes tej
- 400 ml sűrített tej
- 1 egész szerecsendió, őrölve
- 1 és fél teáskanál őrölt fahéj
- 6 tojás sárgája, enyhén felverve
- 180 ml sötét rum
- 1 lime héja
Elkészítés:
- Melegítsd fel a tejet alacsony hőfokon.
- Keverd hozzá a sűrített tejet és a fűszereket, enyhén forrald fel, majd hagyd picit pihenni.
- Egy kevés forró tejet keverj fel a felvert tojássárgájához folyamatosan keverve, majd lassan adj hozzá még 2,5 dl tejet.
- Öntsd vissza a két folyadékod és lassú tűzön kevergesd addig, amíg fel nem forr.
- Ha már egyenletesen sűrű a keverék, kapcsold le a gázt, és keverd hozzá a rumot és a lime héjat.
French 75 koktél
A french 75 koktél egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyek kifinomultabbá teszik az embert, amint belekortyol. Az ital harmadik összetevője a legtöbb esetben a gin, de ebben a változatban a konyak az, hogy kicsit ünnepibbre vegyük a figurát.
Hozzávalók
- ½ csésze kristálycukor
- 2 szál tárkony, plusz még a díszítéshez
- 1 csésze (2.5 dl) konyak
- ½ csésze friss citromlé (4 citromból)
- 24 uncia (7 dl) száraz pezsgő
Elkészítés
Készítsd el a szirupalapot: forrald fel a cukrot és ½ csésze vizet egy kis serpenyőben, magas hőmérsékleten. Főzd gyakran kevergetve, amíg a cukor fel nem oldódik (körülbelül 1 percig). Vedd le a tűzről, tegyél bele egy tárkony szálat, és hagyd szobahőmérsékletre hűlni, körülbelül 30 percig. Dobd ki belőle a tárkonyt. Tölts meg egy nagy koktél shakert jéggel, add hozzá konyakot, citromlevet és ½ csésze lehűtött cukros szirupot. Fedjük le fedővel és rázzuk, amíg ki nem hűl.