nlc.hu
Ünnepi menü

Árkörkép - bécsi karácsonyi vásárok

„4 bögre puncs 50 euró” – iszonyú árak a bécsi karácsonyi vásárokban

Még az osztrákok is meglepődtek a horrorárakon.

Mint arról beszámoltunk, Bécsben is megnyitottak a karácsonyi vásárok. Idén ugyan kisebbek és spórolósabbak lettek ezek az ünnepi rendezvények, a puncs, a forralt bor és a karácsonyi harapnivalók azonban nem mentesültek az áremelés alól. A tavalyi évhez képest elsősorban a megnövekedett energiaköltségekkel indokolják az eladók a drágulást.

Körülbelül 1 euróval emelkedett a karácsonyi puncsok ára. Míg tavaly 4 euró körül volt egy bögre forró ital, addig idén már majdnem 5 eurót kérnek érte – számolt be a heute.at. A különlegesebb puncsital-változatok, mint például a sült almás gin puncs 6-7 euróba kerül, de akad olyan, amelyiknek már 7,50 euró az ára. Egy bögre gyerekpuncsért pedig 3-3,90 eurót kérnek.

Ezekhez a horrorárakhoz jön még hozzá a 4 eurós bögrebetét díj.

Az osztrák hírportálnak megszólalt egy négytagú baráti társaság, ketten közülük Londonból érkeztek kicsit körbenézni a bécsi karácsonyi vásárokon, és mint mondták: 4 bögre puncsért csaknem 50 eurót (átszámítva mintegy 20 ezer forintot) fizettek.

Bécs

A bécsi városháza előtti téren a karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt 2022. december 26-ig tart nyitva – Fotó: iStock / Getty

Ám nemcsak a puncs drágult meg jócskán, hanem a forralt bor is. „Nemcsak azért osztozunk egy bögre forralt boron, mert még korán van, hanem azért is, mert drága” – magyarázta Julia és Carina a heute.at-nak. Mint kiderült: 6,50 eurót fizettek egy forró italért.

Akárcsak a téli italoknak, úgy a karácsonyi vásár jellemző harapnivalóinak is igencsak felszökött az ára. Egy pár sült kolbász 7,50 euróba kerül, míg egy pár sajtos sült kolbászért 8,50 eurót kérnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top