nlc.hu
Tuti Tippek

Bécsi karácsonyi vásárok 2022

Spórolósabbak és kisebbek, de idén is varázslatosak a bécsi karácsonyi vásárok

Az adventi varázslat idén sem marad el Bécsben, azonban mégsem teljesen olyanok az adventi vásárok, mint a pandémia – na és a megszaladt áramszámlák – előtti időkben.

Az általunk ismert bécsi karácsonyi vásár korai elődjének tekinthető decemberi vásárt a feljegyzések szerint először 1298-ban tartották meg, amikor a polgárok engedélyt kaptak arra, hogy advent idején betlehemes piacot tartsanak. A karácsonyi vásárok aztán a 16. században kaptak újabb lendületet (először Németországban), mégpedig Luther Márton protestáns reformátor tanításainak köszönhetően, melyek azt sugallták, Krisztus születése megfelelőbb ajándékozási nap, mint más szentek napjai. A gyülekezeteket arra buzdították, hogy tartsanak vásárokat a templomok közelében annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt az istentiszteleteken. 

A bécsi adventi vásár története

Az 1626-os év krónikái szerint a bécsi Grabenben és Brandstättében december 16-án és 17-én állították fel és január 9-én bontottak le azokat a bódékat, melyekben pékek, mézeskalácsárusok és cukrászok kínálták portékáikat. Egészen 1761-ig ez volt a karácsonyi vásárok hagyományos helyszíne a városban.

Karácsonyi vásár az Am Hof- on (Illusztráció: Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images)

Karácsonyi vásár az Am Hof- on (Illusztráció: Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images)

1764-ben már a Freyung térre költöztették a karácsonyi vásárt.  Mivel azonban ez a szokásos piac helyszíne is volt, ezért a kofák, és a vásári árusok között folyamatosak voltak a konfliktusok. Nem valószínű, hogy a viták miatt, de 1842-ben áthelyezték a karácsonyi vásárt Platz am Hofra. Itt aztán minden év december 5-től 132 standot állítottak fel, amelyek Szilveszter napjáig várták a vendégeket. 1872-ben a városi tanács úgy döntött, hogy megszünteti az adventi vásárokat, mert úgy érezték, hogy a nagy és modern városban elvesztették az eredeti funkciójukat. A hagyományt csak 1903-ban újították meg, s immár elektromos árammal világították ki a helyszínt.

Az 1900-as évek első felében ismét annyit költöztették az osztrákok az adventi vásárt, hogy szinte lehetetlen követni. Megrendezték Freyungban, majd az első világháború után, jóval szerényebb formában a Szent István-székesegyház előtt, majd Neubaugurtelben, Am Hofban és végül Messepalastban. 

Az 1949-es bécsi karácsonyi vásár bejárata

Az 1949-es bécsi karácsonyi vásár bejárata (Fotó: Votava/brandstaetter images via Getty Images)

1975-ben a piacnak új helyre volt szüksége, mert a Messepalast is elérte az egyre növekvő autósforgalom okozta válság, vagyis mélygarázst kellett építeni. Ideiglenes megoldásként a Városháza előtti Rathausplatzon tartották meg az adventi vásárt, mely helyszín olyan különleges atmoszférát kapott az adventi csillogásban, hogy végül ez lett a vásár állandó helyszíne és mindmáig is a város adventi piacainak központja. 

Helyszínek és nyitvatartás

Ebben az évben a következő helyszíneken találod a legnagyobb adventi vásárokat Bécsben:

  • Rathausplatz (nyitva: december 26-ig)
  • Stephansplatz (nyitva: december 26-ig)
  • Michaelerplatz (nyitva: december 26-ig)
  • Riesenradplatz (nyitva: január 8-ig)
  • Maria-Theresien-Platz (nyitva: december 26-ig)
  • Belvedere (nyitva: december 26-ig)
  • Opera (nyitva: december 31-ig)
  • Schönbrunn (nyitva: december 26-ig, majd újévi vásárrá alakulva január 4-ig)

Emellett több kisebb karácsonyi piaccal is találkozhatsz a város következő pontjain:

  • Altes AKH
  • Spittelberg
  • Am Hof
  • Karlsplatz
  • Freyung

A bódék a legtöbb helyszínen délelőtt 10 és dél között nyitnak ki, este pedig 21-22 óra között zárnak.

Energiatakarékosság és fenntarthatóság

A világjárvány miatt az elmúlt két évben speciális intézkedések mentén rendezték meg a karácsonyi vásárokat. Idén szintén történtek újítások, szigorítások, igaz, már nem a pandémia, hanem az energiatakarékosság és a fenntarthatóság jegyében.

Karácsonyi vásár a Stephansdomnál

Karácsonyi vásár a Stephansdomnál (Fotó: JOE KLAMAR / AFP)

A 2022-es adventi vásárokon ritkították a standok számát, a Rathausplatzon például egyharmaddal kevesebb bódét állítottak fel. A fennmaradó területen kényelmes, fedett pihenőrészeket alakítottak ki, ahol a látogatók leülhetnek, nyugodtabb körülmények között fogyaszthatják el a vásárolt ételeket és italokat. A vásár mindemellett családbarátabb is lett, ez fellelhető az újonnan nyílt gyerekhüttében a kicsiknek rendezett ünnepi programokban is.  

LED-es égőkell világították ki a vásárokat

LED-es égőkkel világították ki a vásárokat ( Fotó: JOE KLAMAR / AFP)

A standokon ezúttal is a jól megszokott árucikkeket kínálják, vagyis karácsonyi díszeket, textíliákat, ékszereket, játékokat, kézműves termékeket és hasonló csecsebecséket. Mindemellett természetesen a gasztro standok is jelen vannak, méghozzá idén először kizárólag olyanok, melyek vagy teljeskörű bio minősítéssel rendelkeznek, vagy legalább a kínálatuk több mint 30 százaléka biogazdálkodásból származik. A hagyományos sült gesztenyét, sült kolbászt, puncsot vagy épp forralt bort persze továbbra is megvásárolhatjuk náluk. Eldobható csomagolások azonban ebben az évben már nincsenek: az ételeket és italokat többször használatos, betétdíjas tányérokon és bögrékben adják ki. Utóbbiakat azonban, ha nem szeretnénk visszaváltani, továbbra is megtarthatjuk szuvenírként.

A Városháza előtti Christkindlmarkt egyik kihagyhatatlan látványossága idén a direkt a vásárra készült, kézzel festett klasszikus körhinta. 

Megnézem
Összes kép (9)

Az energiaválság okán az osztrák főváros is spórolósabbra fogta: a vásárokat és a Rathausplatzon kialakított mesevilágot kizárólag LED-es fényfüzérek világítják ki, szerényebben azonban, mint korábban, ugyanis 40 fával kevesebbre került díszítés. Az elmaradhatatlan Szíves fát, a vásár egyik legkedveltebb jelképét azonban ebben az évben sem kell nélkülöznünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top