Család

Akit nem engednek felnõni

Szinte lehetetlen saját családot teremteni úgy, hogy közben a környezetünk nem tekint minket felnõttnek. Ez teljesen független az életkortól, hiszen egy anyának a gyereke mindig a gyereke marad, akivel törõdni szeretne, gondoskodni róla, akirõl egyúttal úgy érzi, hogy irányítania és ellenõriznie kell.




Ezen az érzésen minden kiegyensúlyozott lelkiállapotú asszony felül tud kerekedni, és képes engedni, hogy az ifjú a maga útját járja. Nem ritka azonban, hogy anya és gyermeke között megcsontosodik a korai függőségi viszony. Ez sokszor a gyermek számára is megfelelő, hiszen – annak ellenére, hogy felnőtt – továbbra is kiszolgálják, és tetteiért továbbra sem kell felelősséget vállalnia. Még gondolkodnia sem kell túl sokat, mert eldöntik helyette, mi a jó neki, és mi a rossz.

A helyzet akkor kezd kényelmetlenné válni, amikor a gyermek saját családot szeretne alapítani. A szülők kéretlen ellenőrzése, tanácsai, gondoskodása ilyenkor már terhére lesz az ifjú párnak. Ez a forrása az „anyós-konfliktusnak”, de sokszor a fiatal szülők bizonytalanságának, tehetetlenségének is. Sajnos nem ritka, hogy emiatt romlik meg a pár kapcsolata, emiatt esik szét a még meg sem szilárdult kis család.


Ismerkedés a babás életmóddal

Még az érett, kiegyensúlyozott fiatalnak sem könnyű átállni a szabad „agglegénytempóról” a családos életformára. Fontos, hogy minden gyermekre vágyó tudatosítsa magában: nemcsak babázásról, hanem huszonnégy órás szolgálatról van szó.

Akinek gyereke születik, nyugodtan felkészülhet arra, hogy az elkövetkező években sose lehet biztos benne, elfogyaszthat-e egy ültő helyében egy ebédet, vagy végig tud-e nézni egy filmet. Eleinte a szoptatás, később pedig a váratlan betegségek miatti teljes anyaigény szólhat bele az előre tervezett programokba.





Gyakorlásképpen időnként elvállalhatjuk ismerőseink kisbabáját néhány órára. Az idegen gyerekkel kialakult kapcsolata minőségéből azonban senki ne következtessen arra, hogy ő milyen anya lesz, mennyire tudja majd szeretni gyermekét.

Hozzá ugyanis kilenc hónap várakozás és a szülés élménye fűzi majd, és fél tucat tombolva működő hormon gondoskodik arról, hogy saját babánkat tartsuk a legszebbnek, legkedvesebbnek, legokosabbnak a föld kerekén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top