Család

6. A meddõség

Sok párnak okoz gondot a fogantatás. Ilyen bonyolult folyamatban sok minden üthet ki balul, ráadásul az akadályozó tényezõk mindkét félnél mindig nagyon hatékonyak lehetnek. De egyetlen probléma sem adhat okot szégyenkezésre, vagy bûntudatra.

A meddőség nem olyan baj, ami a nő vagy a férfi hibájából keletkezne, de ha tudomást szerzünk róla, meg kell próbálni változtatni rajta. Minél előbb, annál jobb. A pároknak általában egy év sikertelen próbálkozás után javasolják az orvosi kivizsgálást.


A nő meddősége


A női meddőség leggyakoribb oka a petevezeték elzáródása. Ne hanyagoljunk el semmilyen nemi gyulladást, mert a gyógyulással járó hegek eltorlaszolják a keskeny kis járatot. A petefészek szervi eredetű elváltozásai, és a hormontermelés zavarai is vezethetnek gyermektelenséghez.
Időleges terméketlenséget okozhat a gyakori hüvelygyulladás és a folyás is, mert ezek elpusztítják a hímivarsejteket. A hátrahajló méh pedig az útjukat nehezítheti meg. A női meddőség kivizsgálása időigényes, néha fájdalmas és gyakran hónapokig is elhúzódó folyamat, de kezelése a legtöbb esetben sikeres.









A férfi meddősége






Évente világszerte több millió házaspár szembesül a terméketlenséggel. Ebből kevesebb, mint 20 százalék fordul orvoshoz. Pedig az esetek 90 százalékában megtalálják az okot, csak kb.10 százalék marad ismeretlen eredetű. 
A férfi terméketlenségének is több oka lehet, például fejlődési rendellenesség, idegi zavarok, kevés ondót termelődik, vagy éppen a spermiumok nem úsznak elég gyorsan. A férfiak kivizsgálása lényegesen egyszerűbb, mint a nőké. Egy ondóvizsgálatból majdnem minden kiderül.
Adott spermiumszám alatt igen kicsi a teherbeesés esélye, de laboratóriumban akár egyetlen egészséges spermiumból is lehet gyermek.
Sajnos az utóbbi évtizedekben a spermiumszám még az egészséges férfiakban is a felére csökkent. Ebben komoly szerepet játszik a környezetszennyeződés (élelmiszerek, levegő), a stressz és az életmód is.






Hátrahajló méh legtöbb esetben a terhesség 12. hetére szépen kiemelkedik, de célszerű az első pár hétben sokat hason feküdni. A még medencébe való beszorulása ritkaság. 
Ép testben ép lélek


Eddig csak a szervi dolgokról volt szó, de a leendő szülők lelki egészsége legalább olyan fontos. A fogamzást sokszor a görcsös akarás, a kezelésektől való félelem is gátolhatja. Feltétlenül kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, érzelmeinkkel nincs minden rendben, vagy ha az orvosi vizsgálatok egyik félnél sem mutatnak rendellenességet. Megdöbbentő dolgok kerülhetnek felszínre a tudattalanból, de ha ezeket egy szakember segítségével legyőzzük, már semmi sem akadályozza, hogy megfoganjon az az apró csoda, amire oly régen vártunk.  











Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top