Család

9. A negyediktõl a tizenkettedik napig

A harmadik nap végére a két sejtbõl több tucatnyi teljesen egyforma bogyócska képzõdik. Valaminek azonban történnie kell, hiszen ha így folytatódna, akkor nem a kisbaba, hanem csak egy egyforma sejtekbõl álló végtelen halmaz lenne a végeredmény.

Nagyszabású változások


A szedercsíra a vándorlás után bejut a méhüregbe. Ez a hely lesz az otthona 9 hónapon keresztül, a várandósság egész ideje alatt, ráadásul itt lép életbe Darwin 3 fő törvénye is: növekedés szaporodással, öröklődés és változékonyság.


A szedercsíra legelső feladata, hogy megváltoztatja az alakját. Sejtjei finom mozgolódásba kezdenek, és a sejtcsomó üreges gömbbé, hólyagcsírává változik. Ebben a formában a sejtek már egymástól tejesen függetlenül léteznek, önálló életre kelnek.
2 sejtfajta alakul ki: az üreg körül elhelyezkedő sejtek az egyik oldalon összegyűlnek, hogy emberke legyen belőlük, a többiekből pedig egy külső gyűrű képződik, ami majd táplálja, védi a magzatot. Ezen a hártyán keresztül létesít kapcsolatot az édesanyával is.






A következő jelentős változásra csak pár órát kell várni. A belső halmazban a sejtek két nagyon fontos réteget hoznak létre: az ektodermát (külső réteg), és az endodermát (belső réteg). Az ektodermából alakul ki a gerincvelő, az agy, az idegrendszer, az érzékszervek, és a bőr. Az ednodermából jön létre a gyomor és a belek belső borítása. Létezik egy középső réteg is, a mezoderma, ennek kialakulása azonban még várat magára. Ebből lesznek majd a csontok, az izmok és a nagyobb belső szervek.


A csatlakozás


A nagy találkozás óta minden sejt saját magából táplálkozott. A fent említett bonyolult folyamatok azonban minden tartalékukat felemésztették. Ahhoz, hogy a hólyagcsíra életben maradjon, táplálékkal kell ellátnia minden egyes sejtecskéjét. Ezért átvergődi magát a méhüregen, majd kibújik védelmet biztosító burkából, hogy sejtjei kapcsolatba lépjenek a külső környezettel, az anyai szervezettel. Ezzel egy időben azok a tüszők, amelyeket maga után hagyott a méhüregben, lággyá, puhává változtatják a méh falát, hogy a hólyagcsíra szélén elhelyezkedő sejtek rácsatlakozhassanak. Ez a folyamat a beágyazódás.


Mindeközben az anya még nem is sejti, hogy várandós, szervezete mégis csendben készül arra, hogy egy új élet házigazdája legyen. 

 








Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! » 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top