Család

10. A harmadik hét

A megtermékenyítés után az anya és a baba összekapcsolódása a legnagyobb próbatétel. A két szervezet ennek ellenére csodálatos összhangban mûködik együtt. Lássuk, mi történik az elsõ kapcsolatfelvétel után!

Védelem és gondoskodás

Miután elkezdődött a beágyazódás, a hólyagcsíra egyre beljebb furakodik anyukája méhfalába, amíg rá nem csatlakozik annak vérkeringésére. Eközben szélén lévő sejtek kemény hártyává állnak össze. Ennek a csoportosulásnak köszönhetően kialakul a magzatburok, ami 9 hónapig óvja a kisbabát.
Fontos feladata van ebben a folyamatban a korong alakú méhlepénynek is, védelmez és gondoskodik: friss vérrel látja el a magzatot, tápanyaggá alakítja a salakanyagokat, és útját állja a fertőzéseknek.
Ebben az időszakban alakul ki a peteburok is, amely kezdetleges vérsejtekkel látja el az embriót, amíg saját szervecskéi ki nem alakulnak. Később a máj, a vese és a csontvelő veszi át ezt a feladatok.










A peteburok a leendő nemiszervek sejtjeinek számát is megnöveli. Az embrió tehát máris megkezdte a felkészülést a húsz év múlva, vagy még később bekövetkező szaporosásra.

A 3 réteg

Most, hogy az embrió már képes az önálló táplálkozásra, őrült tempójú növekedésbe kezd. Ha tartaná ezt az iramot, a megszületés pillanatában nagyobb lenne, mint a Nap. A következő néhány napban megduplázódik a mérete. A gyors fejlődés kulcsa a köldökzsinór, amellyel a kis emberpalánta a méhlepényhez csatlakozik.
A szappanbuborékokhoz hasonlító szedercsíra szép lassan üreges, gomb alakú hólyagcsírává, majd korong alakú embrióvá változik. A hólyagcsíra felső részén kettészakadnak a sejtek, s létrejön egy külső és egy belső réteg, az ektoderma és az endoderma.
Ahogy a kis „korong” egyre csak növekszik, felszínén vékony kis sejtvonal, egy kezdetleges ér alakul ki. Ez az első sorsdöntő mozzanat, ez az erecske lesz a vezérfonal a szervek kialakulásában. Kicsit később ebből a sejtvonalból alakul ki a középső réteg, a mezoderma.

Csontozat, gyomor, száj

A fenti folyamatoknak hála, az embrió már különféle sejtekkel rendelkezik: vannak csont- és bélrendszerépítő sejtecskéi. A csontozat sejtjei kifelé igyekeznek, a bélépítő sejtek pedig befelé. Hogy honnan tudják, merre kell menniük, még ma is rejtély. Ezek már nagyon is élő sejtek: mozognak, lökdösődnek, lüktetnek.
A bélcsíra fejlődés során a hólyagcsíra sejtjei átrendeződnek. Vándorlásuk során az eddigi, viszonylag egyszerű kis korongból egy sokkal bonyolultabb dolgot hoznak létre. Az embrió serpenyőalakúvá, majd körteformájúvá válik. Az egyik vége kiszélesedik, s kialakul a feji rész. Mindez néhány óra alatt történik.
Ezután a sejtek hosszú szálakat kilövellve egy csövet hoznak létre, ami addig növekszik, míg kezdetleges emésztőrendszerré nem formálódik.









Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top