Család

11. A negyedik hét

Miután a kis emberpalánta megküzdött kezdetleges emésztõrendszeréért, nekilát, hogy megformálja egyik legfontosabb szerkezeti elemét is. Megjelennek az agy és az idegrendszer legelsõ sejtjei, melyek behálózzák a kisbaba egész testét.

Alig három héttel a fogantatás után a gombostűfej méretű embrióban kialakul a központi idegrendszer. Ez minden más rendszer működését képes koordinálni. Az egyre bonyolultabb sejtfejlődési folyamatok irányításához azonban már valami komolyabbra is szükség lesz.

A kezdetleges sejtek még sokkal lassúbbak, mint egy fejlett idegrendszer sejtjei. Nem tudják ugyan 480 km/óra sebességgel továbbítani az információt, de képesek létrehozni azokat a sejteket, amik erre már képesek lesznek.

Gerinchúri ősszelvények

A bébi alakja is változik, formája egy bohóccipő talpára emlékeztet, a feji rész duplája a farrésznek. Felülete kicsit redőzött, minden egyes mélyedés helyén új szerv alakul majd ki. Az idegcsatorna falán is három kis dudor látható. Ezek a gerinchúri ősszelvények, belőlük alakul ki a csontozat és a főbb izmok.
A peteburokban két újfajta sejt jelenik meg: a véredények belső falát alkotó sejtek, és az őssejtek, amelyek bármely vérsejtet képesek előállítani.







Megdobban a szív

Az embrió és a peteburok növekedésével lassacskán kialakul a gerincoszlop. A fül sejtjei is előbújnak, bár nekik még időre van szükségük, hogy eldöntsék, mit is tegyenek. A feji rész alsó szakaszán összegyűlnek a külső idegsejtek, hogy létrehozzák a koponyát és az arcot.

Eközben nyúlós és rugalmas izomsejtek jönnek létre, melyek a feji rész alá vándorolnak. Itt egy szempillantás alatt két félhold alakú szervet hoznak létre, melyek egy S alakú csővé olvadnak össze. Ennek a felső rész pumpálni, az alsó pedig szivattyúzni kezd.
Igaz, hogy ez a kezdetleges érrendszer óránként még csak egyszer tudja körbeforgatni a vért, de elmondhatjuk: megdobbant a pici szíve!









Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top