Család

Tippek a baba biztonságáért

A kisgyerekes családok otthona állandóan változik. Elõször csak a kiságy költözik a hálóba, késõbb a babakonyha a nappaliba, a kacsák a fürdõbe. A gyerek növekedésével újra át kell gondolni, hogy elég biztonságos-e a lakás.

Amíg csak a kiságyban fekszik, és a felette zenélő elefántokat nézi, nem sok gondunk van. Megigazgatjuk a takaróját, és aztán nekiláthatunk a konyhában tornyosuló mosatlanoknak. De amint elkezd kúszni-mászni, ülni, fél szemünknek folyton a gyereken kell lennie.

Babakocsiban

Amikor a baba elkezdi gyakorolni, hogy egyedül üljön, bármilyen fogantyút elkap, hogy ülő helyzetbe húzza magát. Ez annyit tesz, hogy némely tárgy, amely eddig biztonságosnak tűnt, egyenesen veszélyessé válhat.

• A könnyű babakocsik felborulhatnak, ha a gyerek megkapaszkodik a szélében, és felül. Bár a kicsik szívesen elalszanak még séta közben, de már nem hagyhatjuk őket egy percre sem felügyelet nélkül.

• Bárhova ültetjük is a kicsit, használjunk biztonsági övet. A baba könnyen előreeshet, de fel is borulhat a székkel. Ne ültessük többé fotelba vagy ágyba, mert a földig bukfencezhet. Akkor már sokkal jobb, ha a földön bukfencezik.

Szólj hozzá a fórumokhoz!
A baba biztonságáért »
Baba biztonsági rács »

Kapcsolódó írások:
Gyerekszoba A-tól Z-ig »
Vigyázz a gyerekre! »

• Az ülni még biztosan nem tudó babák nagyon szeretik, ha párnákkal körbebástyázva trónolhatnak a szoba közepén. De közben becsúszhatnak a párnák közé, aztán fordulás közben beszorulhat a kezük, és fulladozhatnak. Soha ne hagyjuk egyedül őket ezzel a mutatvánnyal.

Kúszva-mászva

Bár a forgással is igen jól tudnak a babák helyet változtatni, a kúszás-mászás végre megadja nekik a szabadságot, hogy mindent elérjenek, amihez kedvük szottyan. A legjobb, ha többen is átnézzük az egész lakást, hogy minden veszélyforrást kiküszöböljünk.

• Minden konnektort – még a fotel mögött lévőt is – tegyünk biztonságossá, és a hozzájuk tartozó kihúzót pedig egy jó magas fiókba rejtsük el.

• Eljött az ideje, hogy minden veszélyes, mérgező anyagot tartalmazó flakont – tisztítószereket, mérgeket, gyógyszereket – egy zárható kisszekrénybe tegyük. Ne bízzunk semmit a véletlenre: a kád szélén hagyott fehérítőt bármikor elérheti és kinyithatja a gyerek.

• A lépcsőket zárjuk le, a lépcsőházban soha ne hagyjuk egyedül a kicsit.
• Jó, ha tudjuk: azért is szeretne mászni a gyerek, hogy megszerezze, amit akar. Ügyeljünk rá, hogy ne egy tűpárna keltse fel az érdeklődését.

Felhúzódzkodva

Amint a baba már meg tudja tartani súlyát a padlón, azt is hamar megtanulja, hogy miként tud felhúzódzkodni állásba, majd megkapaszkodva állni. És innentől kezdve fel is húzza magát, bárhol.

• Gondoljuk végig, hogy milyen bútorok vannak a szobában. A könnyű bútorok – mint az állófogasok, lámpák, esernyőtartók, etetőszékek – veszélyesek lehetnek. Amikor a kicsi elkapja őket, és elkezdi felhúzni magát, még megtartják a baba súlyát, de ahogy egyre feljebb araszol, felborulhatnak. Így a kicsi a legbizonytalanabb helyzetből esik el – már nem ül, de még nem is áll. A virágtartók felborulhatnak, és a zuhanó virágcserepek is komoly sérülést okozhatnak.

• Vigyük el azokat a tárgyakat, amelyek különösen veszélyesek a babára. Pár darabot néhány hónapra talán a lakásból is száműzni kell, de legalábbis rendesen elbarikádozni.

• A gyerek mindenbe belekapaszkodik – a lelógó abrosz szélébe, a számítógép zsinórjába. Vegyük számba, hogy mit ejthet a kobakjára.

Tipegve

Amint a baba tipegni kezd, megint új korszak jön. Először azon aggódhatunk, hogy ugyan megint hol és miben esik el, mennyire üti meg magát, később pedig azzal kerget az őrületbe, hogy mindent megtalál, elér, megmászik…

• Amikor a baba járni tanul, ne adjunk cipőt rá. Nincs szüksége arra, hogy a cipő megtartsa a lábát – sem most, sem később. A cipőben sokkal nehezebben tartja az egyensúlyát, mert nem érzi a talpával a padlót, és nem tud a lábujjaival alkalmazkodni a helyzethez.

• A zokni sem jó megoldás, hiszen korcsolyapályává változtatja a parkettát. Ha hideg van, jól jönnek a csúszásgátló tappancsos zoknik.

• Az óvintézkedéseket is újra kell gondolnunk, és többször is végig kell nézni a szobákat, ahol a tipegő megfordul. Ha túl alacsonyan van az ablak, valószínűleg érdemes rá rácsot szereltetnünk, és gondoskodnunk kell a külső ajtók zárásáról is.

• A járással a gyerek hirtelen „nagyot nőtt”, és új tárgyak váltak veszélyessé. Eléri a tévét, a hifit, a videót, de nyúlkálva még a konyhaszekrényen felejtett kést is magára ránthatja. Szívesen megkóstolná a dohányzóasztalon felejtett forró teát, megszerelné a vízórát…

A járni tanuló kicsiknek a legjobb, ha felkapaszkodásra és tologatásra is alkalmas gyerekjátékot veszünk. A tolható kisautó vagy játék babakocsi nem biztos, hogy jó megoldás, mert felborulhat, és túl gyorsan gurul. A jó „tolójármű”, függetlenül attól, hogy üres vagy éppen dugig van pakolva kockákkal, nem borul fel, hanem segít, hogy a gyerek biztonságban legyen, és élvezze a mozgást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top