Család

A depressziós anya érzéketlen a gyereksírásra

A depresszió hosszú távon kihathat az anya-gyermek kapcsolatra azáltal, hogy tompítja az anya gyermeke igényei iránti érzékenységét.
A depressziós anya érzéketlen a gyereksírásra Megölte gyermekét az anya

Az Oregoni Egyetem vizsgálatai alapján a depressziós anyák reakciója gyermekük sírására az egészségeseknél megfigyelt erős agyi aktivitásnál jóval tompább. „A csecsemősírás természetes dolog, de hogy az anya hogyan reagál rá, az befolyásolja a gyermek fejlődését” – állítja Jennifer C. Ablow,  a pszichológia professzora, aki évek óta tanulmányozza a depressziós és nem depressziós anyák viselkedésének és a fiziológiai válaszainak kapcsolatát.

A depressziós anya érzéketlen a gyereksírásraEgy új – előzetesen a Social Cognitive and Affective Neuroscience című online lapban publikált – vizsgálatban 22 nő gyermeksírás hallatára történő agyi aktivitásának változását vizsgálták funkcionális MRI-vel. Mindegyikük egygyermekes anya volt, 18 hónapos gyerekkel. A depressziós anyák nem adtak megfelelő választ a gyermeksírásra. A nem depressziós anyák meghatározott, a jutalmazással és ösztönzéssel kapcsolatos agykérgi területeinek aktivitása jóval erősebb volt. Érdekes módon az egészséges anyák a gyereksírást pozitív ösztönzésként élték meg, és következetesen gyermekükhöz akartak sietni. A depressziós anyáknál ez a reakció hiányzott.

„Egy anya, aki képes feldolgozni a lényeges információkat és megfelelő választ adni rájuk, sokkal érzékenyebb gyermeke igényeire, ami viszont jó hatással van a gyermek önregulációs képességének fejlődésére” – nyilatkozta dr. Ablow.

Forrás: Medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top