Család

Egy hét múlva kezdődik a vakáció!

Június 15-én zárul a tanév az általános és középiskolában, utána két és fél hónapig lazíthatnak a gyerekek. A kérdés csak az, hogy hol és hogyan tehetik ezt. Na meg hogy mennyiért...

Nyakunkon a vakáció!Közhelyszámba megy, hogy a dolgozó felnőttek nagy részének sem ideje, sem pénze nincs a nyári hónapokat a gyerekkel tölteni, és közülük sokaknak arra sincs lehetőségük, hogy megoldják az időmilliomos csemete felügyeletét segítőkész nagyszülők, rokonok bevonásával.

Ezeken a gondterhelt szülőkön, no meg persze az élményre éhes gyerekeiken segíthetnek a változatos programokat kínáló 1-2-3 hetes nyári táborok – csak hogy néhány példát kiemeljünk: lesz nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak szervezett felvidéki élménytábor, a nagyobbaknak Csutorás táncostábort indítanak, és tágabb korcsoportot céloz meg egy napközis főzőtábor. Érdemes átböngészni a Táboroztatók Országos Egyesületének honlapját, mert tényleg nagyon sokféle lehetőséget sorolnak fel.

Egyébként várhatóan jövőre szűkülni fog a táborok választéka, ugyanis Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos május végén bejelentette, hogy kezdeményezi a táboroztatás feltételeinek törvényi szabályozását. Ez azt jelenti, hogy jövőre pontosan meg fogják szabni, hogy milyen műszaki, egészségügyi, pedagógiai, mentálhigiénés feltételekkel lehet majd tábort indítani – könnyen elképzelhető, hogy lesznek olyan, idén még működő táborok, amelyek nem felelnek meg az új szabályoknak.

Szülők, ne hagyjátok, hogy lehúzzanak titeket!

Egy iskola, ahol jó lenni év közben
Egy iskola, ahol jó lenni év közben

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete csütörtökön közleményben hívja fel a figyelmét mindenkinek, hogy a törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy a vakáció idején gondoskodjanak a dolgozó szülők gyermekeiről.

A gond csak az, hogy hiába az előírások, sok önkormányzat pénzhiányra hivatkozva nem, vagy csak kis férőszámmal indít nyári táborokat, az erre kiutalt állami támogatást pedig más célokra költi el – közben pedig cselesen arra buzdítja a szülőket, hogy fizessék be a gyereküket drága magántáborokba.

De nem csak a nyári táborok jelenthetnek megoldást: az óvodáskorú gyerekek családjai talán nem is tudnak arról, hogy az óvoda egész évben folyamatosan nyitva tartó közoktatási intézménynek számít. Sőt, még azt is előírják, hogy ha az óvónők nyáron szabadságot vesznek ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítésükről, nem pedig a gyerekeket kell másik óvodába utaztatni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top