Család

5 hónap alatt rázódunk bele az anyaságba

Ne ess kétségbe, ha újdonsült anyaként úgy érzed, képtelen vagy megbirkózni az új élethelyzettel!
Ne ess kétségbe!
Ne ess kétségbe!

A kisbaba érkezése igen éles életmódváltással jár, különösen ha az első babáról van szó. Az anyák az első hetekben gyakran megijednek, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a legszebb dolog, ami egy nővel történhet, ugyanakkor az új élethelyzet nyomasztó is lehet.

Egy Nagy-Britanniában készült kutatás kiderítette, hogy a nőknek átlagosan 4 hónapra és 23 napra van szükségük ahhoz, hogy belerázódjanak az anyaságba. Ezalatt áll be többek között a napi rutin, megtanulják megérteni a baba jelzéseit és igényeit, és kezelni a saját, anyasággal kapcsolatos érzéseiket is.

A megkérdezett anyák kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a gyerek születése utáni hónapokban rengeteget aggódott és kimerült volt, emiatt pedig gyakran sírva is fakadt. 10 százalék bevallotta azt is, hogy ebben az időszakban bizony előfordult, hogy úgy érezte, egyáltalán nem alkalmas anyának. A kétségeiről csak minden harmadik anya mer beszélni egy családtagjával vagy barátjával, a többiek viszont magukba fojtják azt.

“Ez egy hatalmas változás, és teljesen természetes, ha ilyenkor rád tör az önbizalomhiány és aggódsz, hogy hogyan leszel képes megbirkózni a feladattal. Ugyanakkor az, ha ennyire aggódsz, éppen azt bizonyítja, hogy jó anya leszel” – fogalmazott Claire Rayner, a kutatást végző cég szóvivője.

Egyetértesz a kutatás eredményeivel? Neked mennyi idő kellett, hogy beleszokj az anyaszerepbe? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top