Család

Bejelentették: Júliusban születik Vilmos és Katalin gyermeke

Vilmos herceg és hivatala hétfőn délelőtt bejelentette, hogy Katalin hercegné várhatóan júliusban ad életet közös gyermeküknek. Egyúttal arra a pletykára is reagáltak, mely szerint Katalin ikreket vár.

Bejelentették: Júliusban születik Vilmos és Katalin gyermekeVilmos herceg és felesége hivatalán keresztül tudatta a világgal, hogy első gyermekük nyáron születik, de Katalin nem ikrekkel várandós. A hercegi pár első gyermeke lesz a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő harmadik olyan leszármazottja, aki majdan örökli tőle a koronát. A trónöröklési sorban ugyanis a királynőt fia, Károly walesi herceg követi, utána pedig Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, vagyis Vilmos következik.

A brit kormány által nemrégiben elindított reformfolyamat alapján Vilmos és Katalin első gyermeke mindenképpen az Egyesült Királyság uralkodója lesz édesapja után, függetlenül attól, hogy fiúnak vagy leánynak születik. A tervezett törvénymódosítások ugyanis várhatóan felszámolják azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére. A módosítások nyomán az sem lesz akadálya a majdani hercegi utód megkoronázásának, ha történetesen katolikus házastársat választ magának.

II. Erzsébet királynő a múlt héten még további emancipációs kezdeményezéseket is tett saját hatáskörében, külön uralkodói pátenst adott ki ugyanis arról, hogy ha Vilmos és Katalin első gyermeke leány lesz, akkor is megillesse őt a királyi fenség megszólítás és a hercegnői rang. A pátenssel az uralkodó visszavonta saját néhai nagyapja, V. György király 1917-ben kelt dekrétumát, amely gyakorlatilag kizárta a mindenkori trónörökös leányleszármazottait a királyi fenség megszólítás és a hercegi rang kiváltságából. Az akkori rendelet szerint ugyanis ezek a titulusok csak az uralkodó gyermekeit, az uralkodó fiának gyermekeit, valamint a férfi trónörökös elsőszülött fiának elsőszülött fiát illették meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top