Család

Megérkezett az első gólya az országba!

A tavaszt hozó madarat a helybéliek etetik, mivel élelmet ilyenkor még nehezen talál. Tüskeváron lakik, a Kossuth utca 8. szám alatt.
Fotó: MTI/Nagy Lajos
Fotó: MTI / Nagy Lajos

A Veszprém megyei Tüskevár községbe hétfő reggel megérkezett az első gólya, jelentette be Molnár Levente polgármester. „A gólya legalább tíz éve mindig februárban, még tél idején tér vissza a Kossuth utca 9. előtti villanyoszlopon található fészkébe” – tette hozzá.

A madár nagyon jól tűri az emberek közelségét, és mivel élelmet még nem nagyon talál a behavazott földeken, a helybéliek etetik. Annyira jól érzi magát Tüskeváron, hogy tavaly el sem repült télre, hanem ott telelt át a faluban.

Ötezer pár él nálunk

„Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozunk áttelelő fehér gólyákkal Magyarországon – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. – A fokozottan védett fehér gólyából Magyarországon mintegy ötezer pár lehet, egy madár természetvédelmi értéke 100 ezer forintra tehető.”

A gólyák legjellemzőbben emberi környezetben fészkelnek. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építik fészküket, mindig vizes élőhelyek közelében. A nedves réteken, tarlókon keresgélnek nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztják az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top