Család

Naponta húszezerrel több lányanya

A többségük még 15 éves sincs. A legjobb megelőzés az intézményes oktatás lenne.

Naponta húszezer, évente 7,3 millió 18 évesnél fiatalabb lány válik anyává a fejlődő országokban. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra a 15 évesnél fiatalabb anyák száma hárommillióra emelkedhet a világon – derült ki az ENSZ Népesedési Alapjának jelentéséből.

A fiatalkorú anyák 95 százaléka a fejlődő országokban él. A fejlett országokban évente mintegy 680 ezer 18 évesnél fiatalabb lány hoz világra gyermeket, a szülések csaknem fele az Egyesült Államokban történik. A fejlődő országokban évente körülbelül 3,2 millió nem biztonságos abortuszt végeznek 15-19 éves lányokon. Hetvenezer lány a terhesség és a szülés során fellépő szövődmények következtében veszíti életét.

A korai várandósság kockázati tényezői: az alacsony iskolázottság, az elmaradottság, a falusi származás és a szegénység. A hosszabb ideig iskolába járó lányok kisebb eséllyel lesznek idő előtt terhesek, emellett az intézményes oktatás a „legjobb megelőzése” a túl korai házasságnak, mely a világon naponta körülbelül 39 ezer kiskorú lányt érint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top