Család

300 ezer forintra nőhet az anyasági támogatás

Közel ötszörösére is emelkedhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege.

Többszörösére nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege – írja a Magyar Nemzet. Mint Révész Máriusz, a demográfiai program kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője hangsúlyozta, a programnak több olyan eleme is van, amelyet a kormány nem vetett el, de forrásigényük miatt azokat csak fokozatosan lehet bevezetni. A program eddig még meg nem valósult, fontos elemének tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, amit az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnének el. Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

A fideszes politikus a javaslatok közül kiemelte még a gyed rugalmasabbá tételét, mégpedig oly módon, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni. Ugyancsak fontosnak nevezte a bölcsődefejlesztéseket és a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzését. A lakhatási megoldások orvoslására pedig a szocpol és a használt lakások vásárlását támogató félszocpol bevezetését, illetve kiterjesztését javasolták.

A nemzetgazdasági tárcánál megerősítették, hogy tervezik az otthonteremtési támogatás kiterjesztését, a részletekről azonban a kormány döntése előtt nem kívántak beszámolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top