Család

Megállították az AIDS anyáról gyermekre való terjedését Kubában

Jó hírek érkeztek Kubából! Jelentős lépést tett a tudomány a HIV vírus megfékezésének útján.

Kubában a tudósoknak a világon elsőként sikerült felszámolniuk az AIDS anyáról gyermekre való terjedését. Mindemellett szintén elsőként számoltak le a szifilisz anyáról gyermekre való átvitelével is.

“Meghatározó győzelem ez a HIV vírus és a szexuális úton terjedő fertőzések elleni, hosszú harcban és fontos lépés egy AIDS-mentes generáció felé” – fogalmazott közleményében dr. Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A WHO és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet 2010-ben közösen kezdett dolgozni azon Kubában, illetve más országokban, hogy megszüntessék a HIV és a szifilisz anyáról gyermekre való terjedését. Ennek keretében a várandós nőket és partnereiket szifilisz- és AIDS-szűrésnek vetették alá, és akiknek pozitív lett a tesztjük, kezelést kaptak. A betegség által veszélyeztetett babákat császármetszéssel segítették a világra, anyatej helyett pedig tápszerrel táplálták őket.

A világon évente nagyjától 1,4 millió HIV-pozitív nő esik teherbe. Ha nem kapnak megfelelő kezelést, 15-45 százalék esély van arra, hogy átadják a vírust a születendő gyermeküknek a terhesség, a szülés vagy a szoptatás alatt. Az anti-retrovirális gyógyszerek alkalmazásával ugyanakkor ez az esély 1 százalék alá csökkenthető.

Forrás: CNN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top