Család

Te is szoktad szapulni magad? Nagy baj, ha igen

Hányszor olvasod a fejedre a hibáidat egy nap? Milyen válogatott szidalmakat zúdítasz magadra? Nem vagy egyedül, önmagunk állandó kritizálása rendkívül gyakori és nagyon káros jelenség.

Csakhogy önmagad kritizálása, a saját hibáid sorolása naphosszat alaposan visszaüthet. Ha túl szigorú vagy önmagadhoz, jelentősen ronthatja a teljesítményedet a munkában és rombolja a kapcsolataidat. Számos tanulmányban kimutatták már, hogy az egyik legjobb mód arra, hogy jobb eredményeket érjünk el, sikeresebbek legyünk párkapcsolatban és munkában, az, ha kedvesebbek vagyunk magunkkal.

Légy együtt érző saját magaddal

Ha önegyüttérző vagy, akkor egyre inkább elfogadod magad és ráléphetsz a fejlődés útjára ahelyett, hogy lehúznád magad a saját szemedben azzal, hogy szánalmasnak érzed a tetteidet, és ezt fel is hánytorgatod a fejedben minden ötödik percben. Az önegyüttérzéssel egy pozitív, de reális képet kapsz a saját életedről.

Kristin Neff kutató szerint három fő összetevője van az önegyüttérzésnek:

  • Kedvesség: Helyettesítsd az önkritikus megjegyzéseidet kedvesebb, gyengédebb szavakkal.
  • Emberiséghez tartozás: Nyugtasd meg magad, hogy a szenvedés, hibázás egy emberi vonás, mindenki más is tapasztalja.
  • Éberség: A negatív érzéseidet vizsgáld úgy, mintha csak önmagad megfigyelője lennél. Ne nyomd el őket, de ne is fókuszálj rájuk teljes erőddel.

Ez a fajta önegyüttérzés rengeteg előnyt rejt magában, az életed minden területére jó hatással lesz: szociálisan, pszichológiailag és fizikailag is javulhat az életed minősége csak azzal, ha kedvesebb vagy magadhoz.

1. Motiváltabbá válsz: Az önegyüttérzés arra ad motivációt, hogy sokkal gyorsabban kijöjj egy kudarc után a gödörből. A Kaliforniai Egyetem 2011-es tanulmányában azt találták, hogy akik megbuktak egy vizsgán, de az önegyüttérzést gyakorolták utána, sokkal többet és hatékonyabban tanultak, mint a másik csoport, akik hagyományosan próbálták feldolgozni a kudarcukat. Az önegyüttérzést gyakorló résztvevők nagyobb motivációról számoltak be, mindenképpen ki akarták javítani a gyengeségeiket.

A boldog és sikeres élet egyik titka: légy kedves önmagadhoz

2. Boldogabb leszel: Az önegyüttérzéstől javulni fog a hangulatod és a pozitív jellemvonásaid kerülnek előtérbe. A Journal of Research in Personalityben megjelent 2007-es tanulmány szerint egyértelmű kapcsolat áll fenn az önegyüttérzés és a boldogság, optimizmus, bölcsesség, intuíció és kíváncsiság között.

3. Pozitív testképed lesz: A Body Image-ben publikált 2012-es tanulmány találta azt, hogy azok, akik az önegyüttérzést gyakorolták, egyre kevésbé foglalkoztak azzal, mit szólnak mások a testükhöz, kevésbé érdekelte őket a testsúlyuk, és jobban elfogadták magukat úgy, ahogy vannak. Egészségesebb testképük lett, és nem szégyellték a testüket egy idő után.

4. Nő az önértékelésed: Míg az önbecsülés gyakran külső tényezőktől is függhet, addig az önegyüttérzés maximálisan belülről fakad. Használatával attól függetlenül jól érezheted magad, hogy épp milyen kudarc ér. A saját tökéletlenségeddel érzel együtt, így nem tudnak felborítani a külső hatások.

5. Rugalmasabbá válsz a nehéz helyzetekben: Egy kis kedvesség magadhoz minden nap és hosszú távon segítesz magadnak, hogy az igazán nehéz időkben is könnyebben maradj talpon. Ha az önegyüttérzést gyakorlod rendszeresen, akkor könnyebben felépülsz lelkileg egy válás vagy egyéb nagyobb horderejű probléma után is.

6. Csökkenti a pszichológiai stresszt: A Clinic Psychology Review-ben megjelent 2012-es tanulmányban azt találták, hogy az önegyüttérzéssel legyőzhetők akár a mentális problémák is, csökkenthetők a szorongás, depresszió és a stressz káros hatásai.

Ha hajlamos vagy folyton szidni magad, és azt gondolod magadról, hogy nem vagy elég jó, gyakorold az önegyüttérzést, és furcsa módon azzal, hogy elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, pont jobbá válhatsz. Kezdj úgy beszélni önmagadhoz, mintha a legjobb barátodhoz beszélnél. Használj olyan hangnemet, mintha egy nagy csalódás után kellene őt vigasztalnod, támogatnod. Ha ezt már profi szinten űzöd, akkor jó úton vagy az önszeretettel és örömmel teli élet felé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top